Väderstad visar jordnära hightech

Har med 17 maskiner till Agritechnica i Tyskland

Det nya elektroniksystemet WSX introduceras till Väderstad Tempo F, Tempo V och Tempo L.

VÄDERSTAD (JB)

Med syftet att förenkla arbetet och förbättra resultatet för lantbrukare utvecklar Väderstad ständigt sina produkter. Några ska visas på Agritechnica i Tyskland.

Det är snart dags före mässan Agritechnica. Den anordnas 12-18 november i tyska Hannover. Väderstad kommer delta och visa sina produkter. Bland annat har man med sig några nyheter som kommer premiärvisas.

Med syftet att förenkla arbetet och förbättra resultatet för lantbrukare utvecklar Väderstad ständigt sina produkter. Det gäller också att hålla sig aktuell i en snabbt föränderlig värld.

Ni skriver att ni kommer premiärvisa några nyheter på Agritechnica. Har ni med er flera produkter dit?
– Ja, Väderstads monter kommer vara 2 100 kvadratmeter och vi kommer att ha 17 maskiner med oss, berättar Vilhelm Ektander som är Product Marketing Manager på Väderstad. Vi hade 1 200 kvadratmeter förra gången så nu har vi gått upp ganska rejält.

Ränteläge, säkerhetsläge, extremväder och så vidare gör att det enkelt uttryckt är en konstig tid i snart sagt hela världen. Hur märker ni av det?
– Vi är mitt i förändringen när det gäller förutsättningarna för lantbrukarna. Vi brukar säga att det som påverkar lantbruken påverkar oss.
– Anledningen till vi har med så mycket maskiner är för att vi vill porträttera hela vårt sortiment. Vi har vuxit med tiden och vill ha en möjlighet att möta bönder och lantbruk internationellt. Vi har en ganska stark och god ställning i Europa. Det är klart vi också har en stark hemmamarknad som vi brinner mycket för här.
– Vi är en stark spelare med ett sortiment som passar väldigt bra för det internationella lantbruket också.

Om vi ser till de här nyheterna ni ska premiärvisa på mässan så finns det bland annat en radhacka. Syftar den särskilt till ekologisk odling?
– Radhacka är en maskin för stående gröda och mekanisk bearbetning. Den passar absolut väldigt bra till ekologiskt lantbruk där har vi en solklar efterfrågan idag, men vi ser också att konventionell odling kan gå över till någon hybridlösning med en del mekanisk bearbetning och en del kemisk. Det blir en följd dels av precisionen i maskinen och även av regler utifrån.
– Vi ser även en trend i marknaden som rör sig mot det hållet. Radhackor är en stor marknad med många aktörer.
– Det som är bakgrunden är att Väderstad förvärvade radhacksdelen av danska företaget Thyregod A/S för ett år sedan. Nästa sommar kommer det tas in i vårt system och i våra kanaler.

Bland nyheterna finns även det som kallas e-service. Det har ju funnits en massa sådant de senaste åren, så var ligger nyheten?
– Skillnaden är att e-servicen vi har i våra kultivatorer Topdown och Opus får det styrsystemet. Vi lägger till ett styrsystem och maskinerna blir smarta.
– Lantbrukaren kommer styra maskinen med en iPad, vilket gör att det är mycket lättare att ställa in maskinen under körning. Med en knapptryckning kan man ändra arbetsdjupet på alla delar i maskinen.
– På såmaskinerna kan man ställa in så att de automatiskt lägger ut olika mycket utsäde på olika platser på fältet. Det systemet förs in på kultivatorerna, men då handlar det om arbetsdjup. En lantbrukare kan innan han åker ut på fältet göra en fältkarta över vad maskinen ska göra.
– Det handlar om precision och att göra rätt saker på rätt plats.

Ni kommer visa modeller, varav vissa inte finns till salu på marknaden än. Varför?
– Vi jobbar i en bransch där det inte är så mycket spontanköp, säger Vilhelm Ektander. Då har vi möjlighet att visa vad som komma skall. Man kanske börjar fundera på ett maskinköp i år, men det kanske inte blir förrän till våren eller om ett år man genomför det.

Text: BO BÄCKMAN Bild: VÄDERSTAD

Share