Utrusta dig rätt inför jakten

Satsa gärna på rejäla kängor som räcker i flera år, påpekar Ronald Lillevars.

Satsa gärna på rejäla kängor som räcker i flera år, påpekar Ronald Lillevars.

MJÖLBY (JB)

Jakten har följt människan genom årtusendena. Den har gått från att ha varit livsnödvändig till att bli naturvård och ett medel för att återställa eller bevara balansen i naturen. För många har det blivit ett intresse som varar livet ut.

Jakt är något som kräver förberedelser; därför är planering viktig. Jägarnas Riksförbund rekommenderar först teori i en studiecirkel före träningen inför jägarexamen. Detta är ett kvitto på att man självständigt får träna på att bli en bättre jägare, och examen avläggs med en auktoriserad provledare som är godkänd av polisen.

Man blir aldrig fullärd och bäst är att träna tillsammans med erfarna jägare. För att jakten ska bli ett nöje finns en lång kravlista med vad man bör tänka på. Det främsta är då säkerheten.

– Ha alltid något med signalfärg på dig, och se alltid till att kommunikationerna med dina kamrater fungerar, betonar Ulf Kallin, riksviltvårdskonsulent i Jägarnas Riksförbund.

Ronald Lillevars som har ett stort naturintresse , och dessutom ett brinnande intresse för jakt, har åtskilligt att säga om vad som är viktigt att tänka på inför jakten.
– Du ska klä dig ändamålsenligt beroende på väderleken och tänka på vilken miljö du jagar i. Fötterna måste vara torra och varma eftersom du i förväg inte vet var du kommer att behöva gå. Det kan ju ofta vara i träsk och andra våtmarker, och det är inte behagligt med våta kalla fötter. Vidare avtar omdömet och koncentrationen om man är hungrig och trött. Därför är en rejäl matsäck viktigt liksom att hålla sig i form under jaktperioden, betonar Ronald.

Det finns utrustningar i många prisklasser, och innan du satsar tusentals kronor är det nog viktigt att fundera över om du kommer att jaga i många år. Innan man provat vet man inte om det blir ett intresse för livet. Förr styrde trenderna mer och det fanns åsikter om att klä sig på ett visst sätt. Numera är inte det lika påfallande, men visst är kläder med kvalité en fördel.

Hos Sharpmans i Hogstad hittas det mesta som kan tänkas för en jägare som letar utrustning. Där finns även jackor och byxor med orange inslag och den orange färgen går igen i mycket. Det finns även förslag om att den starka färgen ska bli obligatorisk på någon del av utrustningen.

– Kommunikationen med det övriga jaktlaget är nödvändig och det är av stor betydelsen att du har en bra kommunikationsradio och hörselkåpor. Du ska kunna höra konversationen i jaktlaget, men när du skjuter ska kåporna stänga till så att din hörsel skyddas, framhåller Ronald.

Skjutvapnet ska vårdas och minst lika viktigt är ett bra kikarsikte för det är nödvändigt att kunna se skillnaden på de olika djuren. Liksom det är viktigt för en ny jägare att vara tillsammans med någon med lång erfarenhet, lika bra är det att ta med någon med erfarenhet när du handlar utrustningen. Hos Sharpman hittas som sagt det mesta men fattas något kan affären skicka efter det du behöver.

En ryggsäck med stol är bra att ha och i den ska finnas ett ombyte torra kläder och som sagt en rejäl matsäck.

Olyckor ska naturligtvis helst inte inträffa. Därför är det viktigt att lyda jaktledaren och inte under pågående jakt lämna den plats som man blivit anvisad. En kula har en enorm kapacitet och därför är det nödvändigt att vara uppmärksam på vart kulan tar vägen efter skottet så jägaren måste tänka på vilket kulfång som finns. Är man uppmärksam och lärt sig av andras erfarenhet så kan hemska olyckor undvikas.

Text och bild: BIRGITTA WIDÉN HANS BLOMBERG

Share