Uppmärksammas nationellt

Ny pastorsexpedition i Söderköping hyllas för sin arkitektur

På Prästgatan bygger Svenska kyrkan om sin expedition. Ett bygge som fått nationell uppmärksamhet.

SÖDERKÖPING (JB)

Strax intill S:t Laurentii kyrka bygger Svenska kyrkan ut sin expedition. Bygget har fått uppmärksamhet på ett nationellt plan och hyllats för att man bygger i en stil som passar in i stadskärnans gamla stil. Vanligtvis får inte enskilda husbyggen i Söderköping särskilt mycket uppmärksamhet utan sker bara som brukligt, utan att väcka särskilt mycket känslor åt endera håll. Men när Svenska kyrkan började bygga om sin expedition på Prästgatan uppstod plötsligt jubel och hejarop bland landets arkitekturfantaster. På facebooksidan “Arkitekturupproret – Låt oss bygga vackert igen” lades nyligen upp ett inlägg där lilla Söderköping plötsligt hamnade i fokus.

Arkitekturupproret är en förening och en Facebookgrupp med 50 000 medlemmar som är trött på att all nybyggnation i Sverige är fyrkantig, likriktad, ful, konstig eller tråkig. De vill visa att det finns alternativ till alla fyrkantiga lådor som förfular våra städer, och menar att man istället ska bygga vackra hus i klassisk stil.

Arkitekturupproret började som en grupp på Facebook i slutet av 2014 och har sedan dess vuxit rejält och har även spridit sig till flera andra länder. Det som förenar medlemmarna är passionen för inspirerande arkitektur, mänsklig stadsbyggnad samt bevarandet av omistliga kulturvärden. Upproret går ut på att bland annat bekämpa misslyckad nybyggnation med antingen snabbuppförd miljonprogramsarkitektur i repris eller spektakulär dekonstruktivism med migränframkallande fasader. Istället har man en vision om vackrare och mer varierad nybyggnation, anpassad efter lokala förhållanden och med hänsyn till befintligt kulturarv.

Ett av de lyckade nybyggen som Arkitekturupproret lyfter fram är det på Prästgatan. De skriver:
“Svensk, harmonisk nyproduktion. Du tittar just nu på en helt ny, svensk byggnad i klassisk stil. Det är en församling i Svenska kyrkan som bygger ut sin expedition i Söderköping. Byggnaden är gjord för att harmonisera med stadens äldre bebyggelse”.

Och i kommentarsfältet strös det idel lovord över huset. “Det går att bygga nytt med känsla för det gamla!”, “Vad fint. Hoppas flera byggare hakar på” och “Underbart! Tänk vad fint det huset passar in i stadsmiljön” är tre exempel på kommentarer.

Även Söderköpingsborna själva tycks gilla det nya huset mittemot S:t Laurentii kyrka och skriver bland annat “Påminner om Rådhuset. Mycket fint”, “Som Söderköpingsbo blir jag glad att se ett så fint nybyggt hus” och “Jättefint. Hoppas de tänker likadant då de bygger på andra ställen i Söderköping”.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share