Trettonde milan i Godegård tänd

Bantad folkfest för att hålla nere besökarantalet

Dags för tändning. Från vänster Sven Hellqvist, Larsa Johansson och Anders Nylund ser till att det blir bra.

GODEGÅRD (JB)

För trettonde året i rad tändes Godegårds skid- och cykelklubbs kolmila, en lördag i mitten av september, efter en massa ideellt arbete. 90 kubikmeter prima björkved spons – rades denna gång av Svenska kyrkan. Förr om åren har det varit en riktig folkfest med mycket folk och servering av delikatessen kolbullar, men detta år hade man dragit ner aktiviteterna till ett minimum. Det var med andra ord gott om plats för besökarna.

Innan milan tändes tackade Olle Carlsson de personer som hjälpt till vid resning av milan. De var Jan Brohmée, Arne Axelsson, Håkan Karlsson, Anders Nylund, Lena Ahlm, Kerstin Åsbom, Yvonne Brandt, Bosse Jacobson, Janne Ahlm och Sven Hellqvist. De fick även en stor varm applåd av de närvarande.

Det är en massa arbete med resning, granristäckande och stybbning med mera innan det är dags att tända. Tyvärr dök ingen representant från kyrkan upp, så Larsa Johansson fick den äran istället.

Larsa är känd bland skogsfolk, då han röjer skog och planterar bland annat. Anders Nylund berättade lite om milan och att man måste vakta den noga. Milan ska kola, inte brinna.

Det är alltid två personer som vaktar och alltid med stor försiktighet. Milans inre, när hon kolar, är ungefär 600°, så där i vill ingen falla. Därför klubbar man milan vid varje steg. Anders berättade också om Sven Hellqvists specialblandning. Den består av tyrspånor och inte av någon brännvätska om någon trodde det.

Tändningen av milan gick bra. Man kommer också att elda i kaminen bredvid tills den röken blir ullig och vit. Kaminen har en gång in till milan och man eldar för att suga ut den giftiga gasen som bildas när man kolar. Först är röken blåaktig men blir vitare i den takt som milan bestämmer.

– När milan har kolat klart, kommer den att ha kvar 40 procent av den storlek den har nu. Så får den kallna av och ligga tills i vår, berättade Anders.

Tre gentlemän, Torbjörn Gunnarsson, Karsten Johansson och Bengt Johansson stod och tittade på tändningen. De kommer alla från Mariedamm och hade haft en egen mila som kolat i veckan. De beräknade att den skulle vara klar dagen efter tändningen av Godegårdsmilan. De trodde de hade gjort 20 milor under årens lopp, så de har stor erfarenhet av kolning och milor. De brukar också hjälpa till när de behövs vid Sjölundamilan i Godegård.

Kaffe med doppa smakade riktigt bra och röken blåste snällt åt rätt håll.

Jularboklubben underhöll gästerna med både sång och musik och det var svårt att stå stilla, när de spelade både bra och medryckande. Ronald Jadeborn, Annette Karlberg, Tomas Sävenstedt och Malou Svensson spelade alla dragspel medan Lisbeth Sävenstedt spelade gitarr. Tomas sjöng även till vissa låtar.

Många som kommer till milan träffar bekanta. Rita Wahlbäck kom ända från Kimstad efter att hon läst ”Det händer”- spalten i Länstidningen. Rita är bördig från Godegård, så hon känner till platsen. Hon hade tagit med sig sin väninna Ann-Louise Rosén Fransson och stod och tittade i en trevlig bok om hur kolningen går till. Sven Hellqvist förklarade en del bilder för dem.

Gert Eriksson och Kerstin Persson hade varit vid milan förra året och kom åter även detta år.
– Det var så trevligt då, sa Gert, så vi kom hit i år igen.

Vädret var ljuvligt denna lördag och nu hoppas man att kolningen ska gå bra och ge mycket grillkol.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share