Tioårsjubileum firades med tårta

Buskul med många hundar att leka med

Mauds liv består till största delen av hundar. Både av sina egna men också av andras. Tioåriga Ludde (till vänster) har varit dagishund hos Maud sedan han var valp. Mellan dem finns en stark och innerlig vänskap.

VÅNGA (JB)

Det vankades gräddtårta då Balderums hunddagis i Vånga firade tio-årsjubileum. När Maud Borg startade huddagiset på gården Balderum som hon äger och driver tillsammans med sin make var det till en början i liten skala. Tre hundar fick plats i dagiset men med tiden märkte Maud hur behovet av dagisplats ökade.

– För tio år sedan trädde den nya lagen i kraft som säger att en hund inte få vara ensam hemma mer än max sex timmar om dagen. Jag visste att lagen skulle komma och var därför väl förberedd med de papper som krävdes för att få starta ett hunddagis. Innan dess hade jag varit hundinstruktör så vanan att umgås med andras hundar fanns redan.

Eftersom jag hade kurser vår och höst insåg jag snart att det inte var något jag kunde livnära mig på. Därmed startade jag hunddagis i samma ekonomibyggnad där våra höns hade sin hemvist. Men hönsen åkte ut ganska omgående eftersom kombinationen höns och hund inte var så passande, återblickar Maud.

Det gäller att hålla ordning på dagar och tider. Maud antecknade noga vilka hundar som var i antågande och när deras ägare kom för att hämta. Samtliga almanackor har hon sparat som lite kuriosa.

– Den första tiden var hunddagiset inte direkt överbelagt men det ändrade sig snart. Första dagishunden var Ludde, en tolv veckor gammal valp. Än i dag är han min dagishund så vi har under åren lärt känna varandra mycket väl, säger Maud och får en puss av Ludde som det yttersta beviset för deras vänskap.

Maud brinner verkligen för sitt yrke. I botten har hon en utbildning som etolog vilket är till stor nytta eftersom hon håller hundutbildningar. Både i grupp och för de som vill ha en mer privat lektion tillsammans med sina hundar.

– Senast hjälpte jag en jakthund att bli fri från sitt beteende med aggressivitet mot andra hundar. Jag jobbar mycket med att hundar ska känna sig lugna och trygga. Ofta beror deras beteende på understimulans. Hos mig får alla hundar rejält med motion med långa promenader och lek i den stora rastgården.

Maud börjar sin arbetsdag med att gå en promenad med familjens egna hundar. Då har några av dagishundarna redan anlänt, ägarna går själva in i hundstallet och släpper in sina hundar i deras bestämda boxar eller ute i rastgården.

Om det finns någon ”nattishund” rastar Maud den först av alla innan de övriga får komma ut för att göra sina behov.

Sedan vankas det frukost och varje hund har med sin egen mat.

– Jag har valt att göra så eftersom kosten av olika anledningar varierar från hund till hund. Efter två timmars morgonbestyr är det min tur att äta frukost innan det är dags för dagens första långromenad med samtliga hundar. Beroende på hur mycket hundarna orkar går vi omkring en och en halv mil. De hundar som har mycket energi och är över ett år cyklar jag med. Cykling är ett bra sätt för att tömma överskottsenergi.

Efter lunch blir det en ny eftermiddagspromenad och då går vi ofta bort till det område i Vånga som är tätbebyggt. Under promenaden möter vi ofta andra hundar vilket ger social träning för mina dagishundar. När eftermiddagspromenaden är avklarad tar jag emot hundar som behöver få sina klor klippta. Då har jag även tid över att ta emot för privatlektioner innan ägarna dyker upp för att hämta dagishundarna, berättar Maud.

För närvarande har Maud sju dagishudar men det finns plats för åtta och samtliga boxar är anpassade efter hundarnas storlek. Dagishundarna kommer inte enbart från Vånga med omnejd. Vissa av dem är hemmahörande i Finspång och Linköping. Det har till och med kommit en nattishund från Göteborg som behövde dagisplats över en hel helg.

– Tyvärr har det blivit lite för mycket med nattishundar därför kommer jag att dra ner på den delen av verksamheten. Känner att jag behöver en helg i månaden då jag får vara helledig.

Varje hund har sin egen personlighet. Maud ler lite när hon berättar om en Grand danois vilket är en riktig old lady och som tenderar att vara aningen bortskämd.

– Hon är mycket feminin och vacker. Vet vad hon vill och har sina speciella rutiner. Efter kvällsrundan lägger hon sig ner på sin medhavda madrass och tittar förväntansfullt på mig. Då ska jag lägga två kuddar under hennes huvud för att sedan stoppa om henne sitt täcke som ska vara uppdragen ända till nosen. Först då är damen riktigt nöjd och belåten och vi kan säga god natt till varandra.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share