Stor ökning av husdjur

94 procent av hundägarna har försäkrat sina djur mot bara 64 procent av kattägarna. Bild: KRISTA MANGULSONE

Arken Zoo presenterar sin årliga undersökning som tar tempen på svenska hund- och kattägare. Undersökningen visar bland annat att få hund- och kattägare planerat för hur de ska ta hand om sitt husdjur efter pandemin.

Dessutom visar undersökningen att katter är ett mer populärt husdjur än hund, men att betydligt fler hundägare än kattägare känner sig älskade av sin hund.

Arken Zoo:s nya, årliga undersökning ”Svenskarna och husdjuren” syftar till att undersöka hund- och kattägares vanor och inställningar i frågor som bland annat rör köpet av hund/katt, foder och utrustning och relationen med husdjuret.

Att fler skaffar husdjur kan vara ett bra sätt att må bättre under dystra tider som dessa. Undersökningen visar nämligen att svenska djurägare blir lyckligare av att umgås med sina djur. Hela 96 procent av hundägare säger att det blir lyckligare av sin hund och bland kvinnor i åldrarna 18–49 är den siffran 100 procent. För kattägare är siffran något lägre då nio av tio (92 procent) säger sig bli lyckligare av sin katt. Hundar verkar vara bättre på att visa sin kärlek. Fler än nio av tio hundägare (93 procent) känner sig älskad av sin hund medan åtta av tio (79 procent) kattägare känner sig älskad av sin katt.

– Husdjur är inte enbart de bästa lyckopillren utan de fyller en viktig funktion som emotionellt stöd. Fyra av tio kattägare menar att deras katt får dem att känna sig mindre ensamma, vilket är otroligt viktigt under isolerade pandemitider. Men man får inte glömma hur vardagen kommer se ut efter pandemin, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Under pandemin har vi sett ett ökat intresse för husdjur, en ökning som i första hand beror på att många svenskar jobbat hemifrån och därför har mer tid att ta hand om ett husdjur. Därför är det mycket viktigt att planera hur hunden ska tas om hand när du återgår till arbetet. Samtidigt anger en av tre hundägare som jobbat hemma under pandemin att man inte planerat något för att man tycker att hunden (hundarna) klarar sig hemma ensam under tiden som man är på jobbet.
– Innan man skaffar ett husdjur borde man ställa sig frågan om man verkligen kommer klara av det enorma åtagandet de ofta innebär under lång tid. Både för sig själv men framförallt för husdjuret. När vardagen återgår till det normala riskerar flera husdjur att fara illa, säger Sarah Frelin Ekvall.

För att skydda våra lurviga fyrbenta vänner är det viktigt att de är försäkrade om olyckan är framme. Nästan samtliga (94 procent) hundägare har minst en av sina hundar försäkrade, men för katter är siffran betydligt lägre och endast sex av tio (64%) har minst en katt försäkrad. Lägst är siffran bland manliga kattägare i åldrarna 50–79, där endast 43 procent är försäkrade.

Share