Stjärnägg storsatsar på Danmark

Startar nytt bolag i grannlandet

Stjärnägg med huvudkontor i Linköping satsar nu på den danska äggmarknaden. Bild: STJÄRNÄGG

LINKÖPING (JB)

Nu tar Linköpingsbolaget Stjärnägg klivet över sundet. Tillsammans med det danska familjeföretaget Dueholm skapar de ett nytt hälftenägt bolag som ska slå sig in på den danska äggmarknaden.

Stjärnägg bildades år 2002 under devisen “Lokala äggleverantörer i samverkan” och är idag marknadsledare på ägg i Sverige. Stjärnägg ägs av KG:s Ägg, Thuressons Hönseri, Täljestad Ägg samt Västkustägg. Äggen kommer från svenska producenter från åtta anläggningar över hela landet med höga krav där varken antibiotika, hormoner eller GMO tillsätts i hönornas foder.

I juni valdes Johan Andersson till ny ordförande i Stjärnägg AB och sade då:

– Det känns hedrande och spännande att tillsammans med övriga styrelsen få leda den fortsatta utvecklingen av Stjärnägg som Sveriges största leverantör av ägg och äggprodukter. Äggnäringen står idag inför stora utmaningar där Stjärnägg som marknadsledare spelar en viktig roll för att fortsatt stärka en långsiktigt hållbar äggproduktion.

Under våren har det varit ett priskrig på den svenska äggmarknaden på grund av att det finns en överproduktion, vilket lett till att producenterna fått dåligt betalt.

Ett sätt för Stjärnägg att stärka sin ställning i den hårda konkurrensen är att blicka utomlands och initiera en satsning i vårt grannland Danmark. Stjärnägg och Dueholm äger lika delar i det nystartade bolaget Stjerneaeg A/S som kommer att leverera ägg och äggprodukter till den danska dagligvaruhandeln och foodservicesektorn, både under sitt eget varumärke Stjerneæg, men även under kundernas egna varumärken.
– Det här är två mycket väl fungerande och effektiva företag som nu har bildat Stjerneæg A/S, och jag är säker på att det nya företaget kommer att bidra till ökad effektivitet på den danska marknaden. I Sverige är vi vana vid en mycket hårdare konkurrens på äggmarknaden. Därför kan vi erbjuda de danska kunderna konkurrenskraftiga priser. Sammantaget kommer Stjerneæg A/S kunna erbjuda flera fördelar till de danska kunderna, säger Stjärnägg AB:s vd Håkan Burlin och fortsätter:

– Vi upplever en stor samhörighet med familjen Poulsen och vi har stor respekt för det entreprenörskap som kännetecknar just Dueholm. Så det är väldigt inspirerande att ingå ett samarbete med Poulsen-familjen,
Rolf Poulsen, en del av familjen bakom Dueholm och även vd för Stjerneæg A/S tilllägger:
– Stjerneæg blir ett alternativ till de nuvarande stora aktörerna på den danska marknaden för ägg och äggprodukter. Familjerna bakom Stjärnägg AB har i flera generationer arbetat med höns, ägg och djurskydd, vilket är en värdegrund som vi delar. Tillsammans kommer vi i Danmark att skapa mervärden i äggkategorin, både för oss, för våra kunder och för konsumenterna.

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share