Stig-Arne höll full fart på utropen

Samlingsauktion vid Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar

En uppmärksam Stig-Arne sköter utropen.

LJUSFALLSHAMMAR (JB)

En samlingsauktion vid Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar skulle ha hållits i våras, men ett litet ettrigt virus satte stopp för det hela. Men den 10 oktober kunde äntligen Stig-Arne Johansson med firma Sajab hålla auktionen. Vädret var inte det bästa med lite småregnande hela tiden. Det gjorde nog sitt till att det inte kom så mycket folk som det brukar. Besökarna höll även ett visst avstånd till varandra.

Det var många utrop, men Stig-Arne är en van utropare och han höll ett raskt tempo, så här gällde det att vara alert. Tre veterantraktorer drog ögonen till sig där de stod på rad. Det var Lennart Karlsson från Tjällmo som sålde av dem.

Tyvärr kunde han inte närvara själv på grund av hälsan, men hans son Ove berättade det han visste om traktorerna.
– Grållen, Allis Chalmersen och Farmhallen är alla från 1948, sa Ove. De är bensinare och är lättstartade och går fint alla tre. Jag har faktiskt kört dem under karnevalståget Polustrus som går här i Grytgöl på midsommarafton. Då brukar traktorerna dra fint dekorerade vagnar med tema från olika händelser i trakten eller i riket. Det är verkligen något att se!

Så här i skogsbygden var inte varken maskinerna eller redskapen av de större slagen, men alldeles lagom för de som brukar de ibland backiga och oftast små gärdesplättarna med krokiga kanter.

Några grejer undrade man lite över hur de använts, som till exempel en hög med hopkopplade bågar av järn. Det visade sig senare vara slirskydd till en Grålletraktor. Eller det föremål som liknade ett ufo. Vid närmare titt såg man pumpen på toppen av behållaren och förstod att det var en dieseltank.

Det var ett större antal inlämnare som sålde av sina maskiner och redskap från lantbruk, entreprenader, verkstäder och trädgårdar. Priserna denna dag blev helt okej. Många besökare kom bara som åskådare och eller för att träffas. Några spontanköp blev det nog, om priset var det rätta.

En del passade även på att ta var sin varmkorv eller värmde sig med kaffe. Museets personal såg till att besökarna inte åkte hungriga från samlingsauktionen.

Stig-Arne från firma Sajab har ibland sådana här samlingsauktioner. Det är bra, för då kan man om man bor i närheten och inte har grejer så det räcker till en egen auktion, släppa på sina saker och få dem sålda. Saker som annars bara skulle stå till ingen nytta och rosta eller falla sönder. Då är det bättre att någon annan tar hand om dem och brukar dem. En form av återbruk kan man nog kalla det.

Text och bild; EVA CARLSSON

Share