Spännande kulturarvsdag lockade

Kulturarvsdag, spiksmide och visning av vattenhjulet vid Skönnarbo

Conny Björn smider en spik.

MOTALA (JB)

Tjällmo hembygdsförening vårdar något riktigt unikt, nämligen ett fullt fungerande vattenhjul. Hjulet finns vid vandringsleden som går förbi Skönnarbo, någon mil norr om Tjällmo. Det visades under en kulturarvsdag i början av september.

Dagen började med regn på morgonen, men det klarnade upp lagom vid middagstid och eftermiddagen blev riktigt solig och härlig. Ett trettiotal besökare kom för att se när det stora vattenhjulet sattes igång. Tyvärr, för denna aktivitet, har sommaren varit alldeles för torr. Nivån i Skönnarbosjön var för låg och i tillrännan fanns mycket lite vatten. Hjulet, som mäter cirka fem meter i diameter, byggdes år 2002 efter fragment man funnit på platsen efter det gamla hjulet. Det kunde göras tack vare en stiftelse, statliga medel och Tjällmo hembygdsförening. Man har även byggt upp rännan och hammaren.

Skulle det lilla mängden vattnet kunna få igång hjulet? Jo då, efter att skovlarna fyllts med vatten gnisslade det igång och smeden Conny Björn kunde släppa hammaren fri. Det behövs inte mycket vatten för denna typ av hjul. Vattnet fylls på uppifrån från rännan och ner i fack på hjulet som gör att de tyngs ner och allt börjar rotera. Nederdelen av hjulet går i samma riktning som åvattnet rinner.

Conny hade dock tagit det säkra före det osäkra och hade med sig egen ässja och eget städ. Efter flera värmanden och bankanden av tenen, blev det till slut en spik. – Blev det en klantskalle? frågade någon bland besökarna. (Det är tydligen när huvudet på spiken inte sitter centrerat.) Det var inte första gången som Conny smidde spikar, så huvudet satt som det skulle.

Hembygdsföreningen hade också tänkt på besökande barn och sammanställt en liten kort vandring i skogen.

– Fräcka Figgen har varit här och stulit alla saker, sa Gunilla Ström. Hon är mycket aktiv i föreningen och lärare i grunden. Figge är också lat, fortsatte hon, så han slängde iväg de grejer som han tyckte var värdelösa. De finns på den här slingan.

Nu är det länge sedan undertecknad var barn, men barnasinnet finns kvar så barnslingan gicks. Det var svårt och klurigt! En röd mössa syntes ganska bra, en blomkruka också men av tio saker hittades bara fyra. Galgen som hände i en gren missades, likaså den säkerhetsnål som hängde i en av snitslarna. Vilken rolig aktivitet! Vid mål hade föreningens ordförande Margareta Karlsson lagt upp fyra gamla saker att gissa på. Det var olika föremål som användes nästan dagligen förr, samt en sten från Tjällmo. Ett väldigt gissande utbröt. Den ena gissningen tokigare än den andra. När man sedan fick reda på svaret var det en självklarhet.

Ett mycket trevligt arrangemang av Tjällmo hembygdsförening, lite kultur, lite natur, lite grillad korv och en massa prat mellan alla besökare.

Text och bild EVA CARLSSON

Share