Skydda dig mot inbrott

Under 2015 ökade inbrotten med två procent. En marginell ökning, men ser man till en tioårsperiod blir resultatet ett annat. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antalet bostadsinbrott stigit med hela 52 procent under de tio senaste åren.

Illavarslande siffror, enligt SSF, Stöldskyddsföreningen.
– Även om antalet inbrott inte ökat så kraftigt sedan förra året ligger de på en hög nivå. Men man kan göra mycket själv för att minska risken att bli utsatt, säger Lotta Mauritzson som ansvarar för rådgivningen på SSF.

Det inbrottstjuvarna främst riktar in sig på är pengar, smycken, elektronik, handverktyg och trädgårdsmaskiner. Pass har på senare år också blivit högintressant att stjäla eftersom ett pass kan vara värt upp till 50 000 kronor på den svarta marknaden.

– Vi rekommenderar att man förvarar pass och andra värdehandlingar i säkerhetseller värdeskåp när de inte används, säger Lotta Mauritzson.

Det finns en del knep att ta till för att skydda sig mot inbrott:

Stöldskyddsföreningens fem bästa råd: 1

. Ta hjälp av grannarna med att skotta snö, hämta in posten och lägga sopor i tunnan så att huset ser bebott ut. Grannsamverkan rekommenderas!

2. Dörrar med brevinkast bör ha vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda för att tjuvarna inte ska kunna använda sig av låsslunga vid inbrottsförsök.

3. Se till att du har bra lås till husets alla fönster och dörrar: entrédörren, altandörren och alla fönster i markplanet. Det är genom fönster och altandörrar som 70-80 procent av inbrottstjuvarna tar sig in.

4. Säkra din värdeförvaring. Tjuven vet precis var det är bäst att leta upp värdesaker i ditt hem. Har du inte tillgång till ett bankfack bör du förvara smycken och värdeföremål i ett säkerhetseller värdeskåp.

5. Märk värdesaker såsom bärbara datorer och åkgräsklippare. Märkningen gör föremålet betydligt svårare att sälja vidare och polisen kan spåra det till dig.

Share