DM i skogskörning med häst

Arbetshäst_DM

ARVIKA
Hästkvinnorna Karin Krogh och Carita Flod, startade 1988 DM i Värmland, och sedan dess har det rullat på.

De är också med bland fem domare. Alla hästraser är välkomna och i år var det nordsvensk, ardenner, en korsning ardenner/nordsvensk och ovanligt nog en kallblodstravare. Sju ekipage kom till start, varav ett utanför tävlan. Veteranen Anders Bärjed med Mynta vann tävlingen.

Våren hade trängt sig på och ekipagen fick köra på barmark under en gråmulen himmel denna söndag med lite snålblåst. Det var en bra stämning bland både deltagare och pub-lik, och en öppen eld fanns att värma sig vid och dricka kaffe, äta korv eller steka sig en kolbulle. Arrangörer var Brukshästföreningarna i Värm­land och Jordbrukareungdomens Förbund (JUF).

Syftet med tävlingsformen är att med häst och redskap förflytta ved och timmer på ett så ergonomiskt, skonsamt och lättsamt sätt som möjligt för både kusk, häst och natur. Som vanligt var det fem stationer som skulle klaras av och det blev straffpoäng för varje fel. Station ett är en funktionskontroll, som alla ekipage måste börja med.

Här kontrolleras hästens skick, kuskens klädsel och selen kontrolleras så att den är rätt anpassad till hästen. Vid den andra stationen ska man köra ett släplass med massaved och köra en viss bestämd väg mellan portar, som inte fick nuddas. Hela tiden räknas resultaten genom straffpoäng och funktionärerna står med stoppur. Att ha en lydig häst, som kunde göra halt direkt och stå stilla är mycket viktigt, annars kunde straffpoängen dugga. Station tre innebär att man spänner hästen för en vagn för på och avlastning. Sen ska man köra en markerad väg och göra tre halter efter banan. Här var lydnadsprovet inlagt och hästen ska på exakt rätt ställe stå stilla på tre angivna platser, bland annat ska hästen under en viss tid stå och hålla emot lasset både uppför och i nedförslut. Den mest utslagsgivande stationen är kanske den fjärde, kallad ”lunnebänken”. Här drar man fram sju timmerstockar med en domänsax och lägger en ”bänk” med fem stockar i botten och med två ovanpå. Stockarna ska ligga i linje, tätt packade och avvikelser ger givetvis straffpoäng.

Femte stationen verkade vara riktigt svår. Där ska ekipaget köra rakt in i en ruta på tre gånger fyra meter och vända hästen utan att trampa på gränserna. Därefter ska kusken snara en timmerstock på åtta meter och dra den rakt ut, utan att stöta i något träd. Dessutom ska helstocken backas av hästen för att ekipaget ska kunna ta sig igenom en vinkelport. Detta är ett bökigt moment och det gäller för både kusk och häst att ha tungan rätt i mun. En stock ligger upplagd som hinder och hästen ska kliva över och göra halt för att kusken ska kunna koppla om långstocken så att den glider under. Rullar överliggaren ned har ekipaget ett nytt försök på sig innan det blir uteslutet.

Vinnare i årets DM var inte helt förvånande veteranen Anders Bärjed från Klässbol. Han körde Mynta, ett åttaårigt sto, som är en korsning mellan ardenner och nordsvensk. – Det var roligt och jag är mycket nöjd med Myntas insats, säger Anders. Både lunnebänken och långstocken klarade vi med lägsta straffpoängen över lag. Det är andra gången jag kör med Mynta i DM och jag kör med henne i stort sett dagligen på uppdrag. Anders Bärjed körde nu sitt tjugonde DM. Han är ägare till tre hästar och tidigare har det varit Myntas mormor Helny, som man mest har sett honom använda framför kälken. Han har tidigare vunnit DM fem gånger och har deltagit i SM sex gånger, där bästa placering blev sjua i Horred 2002. Nästa år ska han alltså återigen delta i SM, var det äger rum är ännu inte bestämt. Tvåa blev förra årets vinnare Bertil Liljemark från Brunskog med Mio, en nordsvensk valack, elva år. Han ska nu rep-resentera Värmland i SM, som i år äger rum i Kils Hästcenter Hannäs 15-16 augusti. På tredjeplats kom Agne Arnesson från Trollhättan med nordsvenska valacken Pälle, 13 år. Han lyckades väldigt bra på andra och tredje stationerna och de flesta straffpoängen ådrog han sig vid lunnebänken. Ett ekipage som väckte stor beundran var Jenny Olofsson också hon från Trollhättan, som tyvärr får man säga, deltog utom tävlan med nordsvenska valacken Pöjo, endast fyra år. Hade hon deltagit hade hon roffat åt sig en tredjeplats från sin sambo Agne Arnesson.

Jenny har haft Pöjo i två år och det var första året hon kört med honom i skogen med vagn och kälke och var mycket nöjd med provtävlingen. Hon är fiskförsäljare till professionen, men har flera hästar hemma som hon klicktränar, vilket tydligen ger ett väldigt bra resultat. Jenny tilldelades ett hederspris, eftersom hon genomförde en fin körning med en så ung häst och gjorde en fantastisk ”lunnebänk”.

Knut Harju, Arvika körde ingen egen häst i år, utan en 15-årig kallblodstravare Thuli Silje. Trots att stoet enbart körts med skogsredskap i knappa två månader, lyckades hon över förväntan. Bland annat var de enda ekipage att köra en nolla på en aktivitetsstation. Thuli Silje manövrerade nämligen släplasset felfritt runt banan, även om det gick väl snabbt med en använd tid som hamnade två minuter under idealtiden. Ekipaget förärades även ett hederspris vid den avslutande prisutdelningen för god lydnad och körbarhet trots omständigheterna.
Text och bild: MAY DAHLBECK

Share