Sju matmedaljer till Östergötland

Östgötska mathantverkare gjorde bra ifrån sig i SM

Vid årets SM i mathantverk vann östergötland sju medaljer. Kvillinge Ekologiska knep ett guld, ett silver och ett brons för sina produkter.

ÖSTERGÖTLAND (JB)

Återigen gjorde Östergötland bra ifrån sig när SM i Mathantverk nyligen avgjordes i Östersund. Ett guld, fyra silver och två brons blev resultatet för de östgötska deltagarna.

Sammanlagt bedömdes över 500 produkter från 175 mathantverksföretag i 44 klasser av olika jurygrupper under årets SM i Mathantverk.

Vinnarna presenterades på Frösö Park Hotel i Jämtland och Gävleborg blev främsta län med totalt 22 medaljer; 12 guld, 6 silver och 4 brons. Med sina totalt sju medaljer blev Östergötland delad fyra bland de totalt 21 deltagande länen.
– Att tävla innebär dels spänning samt medaljchans och dels är det ett tillfälle att få värdefull återkoppling från juryns experter som kan användas i produktutvecklingen. Många tävlingsdeltagare berättar att bedömningsseminariet som hålls efter tävlingen givet dem viktiga nycklar för framtiden, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren.

Med medaljskörden fortsätter Östergötland den positiva trend vi sett under de senaste åren med många lokala producenter som kan vara med och slåss om medaljer under SM i Mathantverk.

Allra bäst gick det för Kvillinge Ekologiska som vann ett guld, ett silver och ett brons.

Hantverksdryck introducerades som ny klass i år och i kategorin Cider, fruktvin och mjöd vann Kvillinge guld för sin Drottningmjöd med motiveringen “Perfekt balans med brett användningsområde till olika tillfällen. En lustfylld dryck och en klar vinnare med enig jury!”. De två övriga medaljerna kom i kategorin Mjölksyrade grönsaker där Syrad gurka tog silvret med motiveringen “En produkt som är nära fulländning. Läckra gurkor. Det är bara snapsen och surgrädden som saknas!” och fick ett delat brons för Kimchi hot lemon med motiveringen ”En snygg produkt med attityd. Skjuts i början, ger mersmak. Passar utmärkt till tacos”.

Tre andra östgötska producenter tog också medalj.

Stebbarps Gårdsprodukter vann silver för sin Karl XV:s Marmelad med motiveringen “Bra förmåga att balansera sötma och syra. Med en sådan finns det goda förutsättningar att göra två goda produkter nästa gång”.

Gävbo Bakstra knep silvret med sitt hårda tunnbröd Agnes med motiveringen “Ett välarbetat och noggrant skapat tunnbröd”. Och slutligen höll sig Boställets Vedugnsbageri framme i år igen och vann ett brons i kategorin Smaksatt surdegsbröd med utlåtandet “Ett vackert bröd med härlig seghet och fin karaktär av solroskärnor!” samt ett silver i klassen Småkakor för sina chokladsnittar med juryomdömet “Ett mycket gott chokladsnitt med härlig, fyllig smak och spröd konsistens”.

I samband med SM i Mathantverk föreläste kocken och mathantverksälskaren Tareq Taylor och han passade också på att provsmaka några av tävlingsprodukterna.
– Jag gick igenom rummet där jurybedömningarna skedde och jag åt den ena grejen efter den andra och vissa grejer, det är så bra. Det är världsklass på de här produkterna. Mathantverk i Sverige är bland det bästa i världen och det är på tiden att vi vågar säga det, säger Tareq Taylor, som i samband med sin föreläsning även utsågs till ambassadör för Eldrimner och mathantverket.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share