Rovdjuren kommer närmare

Lodjursfamiljer snart etablerade i Ydre

Lodjurshannen smälter in så väl i naturen, men kom näranär Andreas Gustafsson lockade på rådjur.

YDRE (JB)

Det är bara en tidsfråga tills att lodjur har etablerat sig på riktigt i Ydreskogarna. – Än så länge är det nog unga lodjurshannar eller vuxna hanar som strövar igenom, säger Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent i Östergötland för Svenska Jägareförbundet.

Bilden på lodjuret är från i augusti när det var dags för bockjakt. Andreas Gustafsson stod på lur och lockade med pipa för att få rådjur att närma sig hans pass. Istället dök det upp ett lodjur som ville få koll på vad det var som var på gång. I Östergötland finns redan en etablerad stam av lodjur i nordväst mot Motala och Finspång. Både i trakterna av Boxholm och av Kinda har det skett föryngringar. I Kisatrakten har det varit i minst 2-3 år. – Man brukar räkna att en dokumenterad lodjursfamilj består av fem individer.

En familjegrupp har cirka 25 000- 30 000 hektar stort hemområde. Det gör att de döttrar som föds vandrar iväg och etablerar sig i närheten av moderns hemområde. Benny Nilsson är nyfiken på om den första föryngringen har skett i sommar i Ydreskogarna. Det får vinterns inventeringar ge svar på.

Det är lättare att kontrollera när vintersnön ger följbara spår. – Ett spår med två individer är ett tecken på familjegrupp. Lodjursstammen i Sverige fick sig en ordentlig törn på 1980-talet då rävskabben härjade som värst. Och det är troligen rävskabben som än idag dödar flest lodjur och inte jakten. – Lodjur smyger på sitt byte. Det är svårt att smyga med en ihärdig klåda, så lodjuren svälter ihjäl snabbare än räven av skabben. Vi märker inte det så tydligt, eftersom de gömmer sig när de ska dö. De lägger sig i bergskrevor eller kryper under lador.

Den ansvariga myndigheten Naturvårdsverket har delegerat till länsstyrelserna i södra Sverige att eventuellt tillåta jakt på lodjur den här vintern. Lodjur jagas under mars månad i de områden där det redan idag är tillåtet med sådan jakt. Det beror på att fjolårsungarna är så pass stora att de klarar sig själva. Årsungarna föds i maj. Enligt forskningen så tar ett lodjur knappt ett rådjur i veckan för att överleva. I norra Sverige livnär sig lon också på ren.

– Vi får väl se om det kommer att bli jakt i Östergötland i vinter. Det finns lodjursfamiljer även utanför Gullringen i norra Småland. Området i norra Östergötland gränsar ju till andra län, så frågan är om tilldelningen blir där eller här i vårt län. Det är jägaren Andreas Gustafsson, Hestrahult, som har tagit bilden på lokatten. Det gjorde han i samband med råbocksjakten i augusti.

– Det var en mäktig upplevelse! Jag satt och lockade på råbock och plötsligt dök lokatten upp istället. Jag fick se honom i två-tre minuter. Ungefär samtidigt fick en annan Ydrejägare se en lokatt granngårds till Andreas observation. Antagligen var det samma katt, men sedan dess har det varit tyst om lodjur i Ydrebygden i alla fall i trakterna mellan Rydsnäs och Österbymo. Men med tanke på att föryngringar sker så nära som i Boxholms kommun och Kinda kommun så lär det inte dröja förrän det finns lofamiljer även i Ydre.

Text: ANN SOFIE FREDRIKSSON Bild: ANDREAS GUSTAFSSON

Share