Populärt strömmingsfiske

JB 0529 - 28Börrums bygdegårdsförening arrangerade

FRUGELÖT

Gropvikens vattenyta låg spegelblank på morgonen den 16 maj, för att senare blåsa upp en aning. Vinden var en smula kall, men det hindrade inte de flitiga medlemmarna i Börrums bygdegårdsförening att genomföra sin träff för nionde gången, med arrangemang vartannat år.

JB 0529 - 23– Vi orkar inte mera, menade ordförande Tomas Månsson. Evenemanget gynnades av vackert väder och den stora attraktionen var när näten med den fångade strömmingen drogs upp på de riggade träställningarna. Då fanns det många händer som ville vara med och plocka de silverglänsande fiskarna i sina medhavda hinkar eller plastlådor. Nästan gratis är det också, man ger så mycket man själv vill.

Göran Wesström fick ihop en hel del slantar, närmare bestämt en tusenlapp, när han gick runt bland de församlade med sin sparbössa. Strömming är en mycket uppskattad fisk som kan tillredas på många olika sätt.

JB 0529 - 25 Ett sätt var den mycket populära strömmingsklämman som Tomas Månsson sålde för en tjuga. Föreningsordföranden plockade isär den stekta strömmingen som tillsammans med bland annat rödlök placerades i ett tunnbröd och sedan var det bara att mumsa på, vilket många gjorde. Göran Pettersson skötte stekningen. Jordbrukaren fick förmånen att vara med när strömmingen hämtades upp ur det sjugradiga vattnet.

Näten hade lagts ut kvällen innan på tre olika ställen. Näten var 40 och 50 meter långa och 9 meter djupa. Man hade placerat två stycken på varje ställe, alltså totalt sex stycken. Vid ett av ställena visade Lennart Larssons ekolod att det fanns mycket silver i vattnet. Det gick snabbt att komma ut med Larssons Linderbåt, moknop var toppfarten vid ett tillfälle.

JB 0529 - 24Det är alltid spännande att dra upp näten och se om strömmingen fastnat. Alla kunde vara lugna och Lennart Larsson bedömde att den totala fångsten var cirka 200 kg, så nog skulle strömmingsälskarna få sitt lystmäte tillgodosett. Besökarna, 250-300 personer, kunde köpa lotter med fina vinster vid två olika stånd.

Susanne Andersson och Åsa Nordborg Larsson skötte serveringen och Marie Greklid från gården Norrum sålde tack- och lammskinn. – Jag har 80 tackor och cirka 150 lamm, berättade Marie Greklid. Tackorna är dräktiga i fem månader och lamningen sker i april. Jörgen Rolf som driver Mossebo Gårdsbutik och rökeri sålde rökta produkter såsom lax, ål, böckling och räkor.

Vid evenemangsplatsen fanns en brygga som minde om tiden för järnmalmsleveranser från närbelägna Nartorps gruva. Mellan åren 1841-1927 bröts en miljon ton berg ur vilket det utvanns flera hundra tusen ton järnmalm av god kvalitet. Den skeppades via linbana till väntande fartyg i Gropviken för leverans ut i världen. Gropviken har den stora fördelen att den är djup.

Utanför Lennart och Åsa Nordborg Larssons bostad har uppmätts ett djup på 38 meter. Lennart Larsson tycker att årets upplaga varit lyckad med ett fint tillskott till föreningskassan. Strömmingsfisket lockar alltid människorna till Frugelöt.

Text och bild: OWE BERGGREN

Share