Vilken måttstock använder du?

Under hösten har det amerikanska valet engagerat även svenskar på ett sätt som aldrig tidigare. Inte konstigt för få makthavare världen över har väl irriterat, förfärat och skapat blodstörtning hos så många som Mr Trump.

Share

Sidojobb blev starten för företag

Numera säljer Älvestadtanken nya miljögodkända tankar och har stort VA-sortiment

Mats, Carl och John Fritiofsson ute vid rörlagret.

ÄLVESTAD (JB)

Sedan många år tillbaka driver Mats och Bibi Fritiofsson gården Älvestad Östergård alldeles vid Älvestad kyrka. Vid sidan om lantbruket började Mats att blästra och måla om så kallade farmartankar. De blev som nya.

Share

Allt fler vill flytta till landsbygden

En tydlig trend växer sig stark

Annicki Oscarsson, Josephine Tranheden, Erik Blomdahl och Rebecka Bäck vid en kommunal bodag på torget i Ödeshög.

ÖDESHÖG (JB)

Det kan kännas tveksamt men man brukar ju säga att det inte finns något ont som inte också har något gott med sig. Och det tycks till och med gälla coronapandemin. I varje fall har den en positiv effekt för landsortskommuner, som strävar efter att få fler invånare.

Share

Ett nytt ord att lägga på minnet

Uppvinning tar återvinning till nästa nivå

Maria Ström, Kinda Gurka och Erik Garberg, Löt gårdsmejeri i lyckat samarbete.

GAMMALKIL (JB)

Sverige är duktiga på gastronomi och innovation, så hur kan vi bli ännu bättre på att ta tillvara på allt det som jordbruket producerar så att så lite som möjligt går till spillo? Jo, genom så kallad Uppvinning.

Share

Förening värnar Vätterns vatten

Aktion Rädda Vätterns vårdkasar runt sjön påminner om faran

Björn Ribers håller en ficklampa och Björn Hanell tänder elden på piren i Hästholmens hamn.

HÄSTHOLMEN (JB)

Den 18 november 2020 är det dags igen. Två eldar planeras. En i Hästholmens hamn och en annan, den kortaste vägen tvärs över vattnet, i Hjo hamn. Några extra eldar kommer till. Vem som vill tänder en brasa, ett ljus eller en vedspis och eldar denna kväll för ett rent vatten.

Share

Företag med visioner för framtiden

Sharpmans i Hogstad är ett av många företag som frodas på östgötaslätten

Det här året har människor varit ute i naturen som aldrig förr. ”Vi har ett stort sortiment fritidskläder och efterfrågan har varit stor”, säger Joakim Rydmark, ägare och vd för Sharpmans i Hogstad.

HOGSTAD (JB)

Vad är det i luften utmed gamla E4 som gör att där finns så många entreprenörer. Är den särskilt syrerik eller är det den ärorika historien på Östgötaslätten som gör så att idéer slår rot, gror och växer till? Ett exempel är Sharpmans i Hogstad.

Share

Globalist, ja visst – när det passar…

I samband med det amerikanska presidentvalet får frågor som frihandel och protektionism mera fokus. Jag upplever att det funnits och finns en onyanserad övertro i bland annat Sverige på hur mycket Joe Biden kommer förändra USA:s politik.

Share

​Ökad efterfrågan på svenska livsmedel

Ger stabil lönsamhet för lantbruket i Coronatider

Det skriver Ludvig & Co i en pressrelease om sin årliga rapport Lantbrukets Lönsamhet.

Coronakrisen och brexit i kombination skapar en stor oro på marknaden, men som efter några månader visar sig gynna vår svenska inhemska livsmedelsmarknad. Det visar prognosen för lantbrukets lönsamhet under 2020 som ökar eller har stabila resultat i jämförelse med 2019 inom driftsinriktningarna; mjölk, nötkött, gris och växtodling.

Speciellt pekar prognosen för lönsamheten inom växtodlingen uppåt efter den svåra torkan 2018. I stort sett hela landet har fått en god skörd både på spannmål och vall under 2020 samtidigt som prisbilden för spannmål ligger på en hög nivå. Lönsamheten i svensk gris- och nötköttsproduktion liksom svensk mjölkproduktion ligger på en stabil nivå 2020 jämfört med 2019.

– Att de svenska konsumenterna har fortsatt att välja svenska livsmedel borgar för en fortsatt stabil prisbild inför det kommande året. Under 2020 förväntas slaktvolymerna för gris och mjölkinvägningen att överstiga föregående årsvolymer. I oroliga tider blir livsmedels- och foderproduktionen samhällsviktiga funktioner. Det har ökat fokus på att skapa genomförandekraft för den svenska livsmedelsstrategin, 
säger Per Skargren, Segmentschef Skog och Lantbruk på Ludvig & Co

Läs mer här

Share