Ostar i världsklass i Löts gårdsbutik

Hantverksmässig tillverkning skapar den unika smaken

Erik Garberg bakom kyldisken där det finns ostar och andra produkter från det lilla gårdsmejeriet som eftertraktas på Michelinkrogar världen över.

Gammalkil (JB)

Michelinkrogar som Noma i Köpenhamn och PM & Vänner i Växjö har använt produkter från det lilla mejeriet utanför Gammalkil. Men man behöver inte besöka stjärnkrogar för att njuta av fantastiska ostar från Löts gårdsmejeri, det räcker med att besöka gårdsbutiken.

Löt Gårdsmejeri ligger på Löt Ryttargård söder om Linköping och tillverkar östgötska getostar och hemkärnat smör på ett småskaligt och hantverksmässigt sätt. Produkterna finns i utvalda butiker och restauranger samt i den egna gårdsbutiken som under september hållit öppet torsdag till lördag klockan 14-17, men som även kan besökas utanför öppettiderna.
– Är vi hemma så är det öppet, så det går ju att chansa och komma hit eller så kan man ringa och försäkra sig om att vi är på plats, säger Erik Garberg.

I kyldisken finns ett stort utbud av gårdens produkter och det handlar inte bara om ostar.
– Vi har drickyoughurt, vi har grekisk youghurt, jag gör youghurt på ko, jag gör rent getsmör. Getbrien är den vi säljer mest av. Och chèvre förstås. Och salladsosten skiljer sig så enormt mycket från salladsost du köper i affären, den äger hela salladen när man lägger i den. Vit caprin är den mest vanliga svenska getosten. Den baseras på recept från de gamla svenska jordkällarlagrade getostarna, och är en ost som de flesta getmejerier har.

Det hela började med brie och vit caprin, men mejeriet utvecklar hela tiden nya produkter.

– Duseborg gräddost blev till i somras efter ett besök från gäster som hade varit på Duseborg, utan att jag nämner några namn…, säger Erik kryptiskt och ler.

Och den lokala kopplingen är stark på Löt. Förutom Duseborg har även Birger Jarl, Sankta Birgitta och Bjälboätten fått låna ut sina namn till mejeriets produkter.

– Duseborg är en herrgård tre kilometer härifrån, fågelvägen. Där har det varit bosättning sedan 1100-talet. Första invånaren som bodde på Duseborg hette Ulv Filipsson och dubbades som riddare av konung Magnus Eriksson 1333. Han tillhörde också Bjälboätten precis som Sankta Birgitta och Birger Jarl, så här i kyldisken har du nästan hela den östgötska historien, skrattar Erik.

Kunderna är både lokala och långväga. Faktum är att lilla Löt gårdsmejeri levererar produkter till en rad stjärnkrogar världen över. Kändiskockar och Michelinrestauranger både i Sverige och utomlands hör av sig för att ta del av mejeriets högklassiga mathantverk.

– Jag fick telefon från Singapore idag, säger Erik och berättar om en specialbeställning på en ost som ska skickas iväg till det lilla landet längst ned på Malackahalvön.
– Det går åt 40 liter mjölk för att göra ett kilo. De ska ha fem kilo så det går åt 200 kilo mjölk för att göra en ost som heter Biskop Brask. Det är en sån där specialbeställning som vi får, och jag erbjuder även syrad grädde på get och KärnO på ren get. Det är ett samarbete jag har med toppen av restauranger som finns i världen, och det gör jag här i Gammalkil, ha ha.

Vill man smaka på äkta mathantverk från östgötaslätten kan man besöka Löts gårdsbutik och utforska kyldiskens alla produkter. Sortimentet är något helt annat än det man vanligtvis hittar i mat affären.
– Här får man uppleva skillnaden mellan det som är industriellt tillverkat och det som är traditionellt tillverkat. Det som skiljer är att här lägger vi mer tid på processen än vad industrin gör och då får man en produkt som har mindre vatten och mindre socker.

Tiden gör att bakterierna omvandlar mjölksocker till mjölksyra och då får du mycket mer smak och syrlighet i produkten. I industrin vill man behålla så mycket vätska som möjligt samtidigt som man vill behålla sockret, för socker säljer.
– Allt det som görs här går stick i stäv med vad jag har gjort tidigare som utvecklare inom industrin. Där var min uppgift något helt annat, säger Erik.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share