Nygärdet utökar

Ulf och Ingela Karlsson i logen som ska genomgå en uppfräschning tills de öppnar för verksamheten från Blå Kustenbutiken.

Ulf och Ingela Karlsson i logen som ska genomgå en uppfräschning tills de öppnar för verksamheten från Blå Kustenbutiken.

VALDEMARSVIK (JB)

Nu utökar Ingela och Ulf Karlsson på gården Nygärdet i Fastebo med ytterligare ett ben att stå på för företaget. Foder och en del utrustning för djur är det som gäller. De tar över verksamheten av Blå kustenbutiken från Inga Karlén, som valt att avyttra verksamheten. En loge på gården och det gamla mjölkrummet blir ny affärslokal.

– Både Ulf och jag bestämde oss på tio minuter sedan vi fått erbjudandet, berättar Ingela. Då hade de för all del pratat med Inga för flera år sedan, men ville inte konkurrera med henne. Men eftersom de hade olika djur på gården så hade det egentligen varit bra att ha ett lager hemma, som även kunde gå till försäljning.

Beslutet gjorde att de fick tänka om, för planerna var annars att de skulle utöka lammproduktionen, för vilket de redan hade fått förprövningstillstånd. Fast samtidigt var det så att fårens lammningar sammanföll med högsäsongen i gummiverkstaden på gården, vilket egentligen inte var optimalt. Nu har de istället fått godkännande från Jordbruksverket att sälja foder.

Gården Nygärdet ligger i byn Fastebo några kilometer norr om Valdemarsvik. Förutom det vanliga som hör till driften på en gård, finns sedan tidigare några flera ben att stå på. Det finns får, vilka används för att hålla landskapet öppet, det säljs både lamm till påsk och på hösten, samt livdjur.

Ridning och då inte minst för handikappade har funnits med på programmet, men i och med att hästarna blivit äldre har denna del avvecklats. Lite smådjur som kaniner och hamster finns och så ett gäng höns av rasen Hedemora som är en del av genbanken för denna inhemska ras.

Entreprenadverksamhet för att rulla rundbalar ingår också i verksamheten och vidare en gummiverkstad. Den senare har vuxit i omfattning så att Uffe har kunnat säga upp sig från ett jobb inom verkstadsindustrin och därför kan jobba helt på hemmaplan.

Det nya som är på gång är butiken för foder och andra förnödenheter som främst har med djurhållningen att göra. Detta genom att de tar över verksamheten från Blå kustenbutiken. Denna som tidigare fanns i före detta Odals lokaler vid hamnen i Valdemarsvik.

– Detta passar bra in i vår övriga verksamhet och vi tycker samtidigt att de som bor i Valdemarsvik med omnejd ska ha tillgång till de här produkterna på nära håll. Till exempel akuta blandningar till lamm och nappflaskor och sådant, säger Ingela.

Vidare planeras en del evenemang, sådant som hönsutställningar, kaninhoppning och så. Eftersom det finns smådjur på gården kan barnfamiljer komma förbi och handla, samtidigt som det finns aktiviteter för barnen.

Däremot är hon bestämd på den punkten att det som hör till blommor och trädgård ska hon inte ha med i sortimentet, eftersom detta är sådant som hon definitivt inte kan.

– Jag hänvisar istället till Gryts handelsträdgård. De har väldigt bra grejor så det är väl värt att ta sig en tur till Gryt när man behöver något.

Vid samtalet med Ingela framgår med allt önskvärd tydlighet, detta att handla lokalt är något familjen Karlsson inte bara pratar om, utan också gör. Hon nämner exempelvis tre systrar Vretander, ja alla tre hade detta som flicknamn, nu driver de tre olika företag, allt från köttproduktion till försäljning av kläder.

För övrigt menar makarna Karlsson att det behövs driftigt folk för att det ska finnas kvar en levande landsbygd. Något som de tycker det finns i Valdemarsviks kommun och inte minst i Fastebo. De nämner bland annat viltslakteriet med rökeri och gårdsbutik och sen finns det tillgång till Bed and breakfast.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share