Närproducerat på Bondens marknad

Hos Hermelins från Skänninge var det fart på kommersen.

LINKÖPING (JB)

Sedan många år är Bondens marknad populär och något av ett begrepp. Närproducerade livsmedel finns att köpa direkt från producenterna. Många producenter har varit med förut men det finns även nya som till exempel Drivbänk.

Bondens egen Marknad på borggården i Linköping pågår. Varje lördag mellan den 12 augusti och 30 september kan konsumenter träffa producenter och köpa högkvalitativa närodlade livsmedel direkt från dem. Det är också ett utmärkt tillfälle att fråga om varorna för vem vet sådant bättre än de som producerat dem.

Stadsfesten pågick den här lördagen och det satte delvis sin prägel även på Bondens marknad. Någon uppgav att det visserligen kommer mer besökare när det är stadsfest men att det å andra sidan är fler som bara ser sig omkring utan att handla så mycket, eller alls. Antalet besökare är den lördagen inte proportionell till försäljningen.

Köerna ringlade dock stundtals långa och till några producenter var det kö mest hela tiden. Intresset för det närodlade och närproducerade är mycket stort. Flertalet producenter som fanns på plats har varit här förut, ofta varje år, men det fanns även nytillkomna säljare.

Till de nya producenterna hör Drivbänk som är en utbildning som kan räknas som en arbetsmarknadsåtgärd. Utbildningen utgörs av fyra moduler och vänder sig till arbetssökande personer med intresse för odling. Hittills i år har 35 personer deltagit i den, varav ungefär hälften är nyanlända.

– I den bästa av världar går man alla fyra modulerna, säger Christina Enudd Nordström, en av ledarna i Drivbänk.
– Det som är unikt för våra elever är att de gör momenten i rätt tid. Är det skördetid så är det skördetid. Har man en vanlig kurs så pratar man kanske bara om skörd och kanske man gör det hastigt i januari. Nu får man ta det med händerna och det praktiska arbetet. Många av de nyanlända kommer med praktiska erfarenhet från trädgårdsarbete sedan innan och det får man då rätta in efter svenska odlingsförhållanden och väder.
– Vi har till exempel någon som jobbat med citroner och någon som jobbat med sötpotatis och då kan vi ta tillvara det. Om vi får växthus kan det bli året runt.

Nu har ni en skörd så det till och med finns att sälja. Hur går det här på marknaden?
– Trots att vi var sent igång är det fantastiskt fin skörd. Det tar lång tid att bli certifierad och just nu odlar vi ändå efter ekologiska principer. Hur bemöts ni på Bondens marknad? Ni är ju ingen gård eller lantbrukare i traditionell mening.

– Våra kunder är odelat positiva. De tycker det är spännande. Marknaden innebär också en bra språkträning för de nyanlända i kontakten med kunderna.

Allt som säljs på Bondens marknad är inte livsmedel. Här finns även sådant som lammskinn och blommor. En av de långa köerna för dagen var just till blommorna och färgprakten var stor i den kön.

Något som man alltid möts av på Bondens marknad är den trivsamma atmosfären. Människor är på gott humör, de är positivt nyfikna på vad som säljs och kan handla på det här viset som är så personligt det kan bli. Kanske finner de något nytt att prova, som kan bli en favorit. Det är en välkommen marknad så många längtar efter den redan när säsongen tagit slut.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share