Lyckad jakt på Borums gård

Fikat smakar bra efter dagens första pass ute i friska luften på Borums gård.

Fikat smakar bra efter dagens första pass ute i friska luften på Borums gård.

SÖDERKÖPING (JB)

Under ledning av läraren Håkan Lundström, vid Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping, var elever inbjudna till skoljakt vid Borum, beläget mellan Husby Säteri och Stegeborg, av ägaren Marcus Larsson. 19 elever som gjort individuella val från linjerna Trädgård, Djursjukvård, Djurpark, Hund och sällskapsdjur tyckte generellt att de haft en spännande och lärorik dag.

– Vi gör det här varje år, det ingår i kursen, informerade läraren Håkan Lundström. Det är första gången vi är just här, vi har tidigare varit på angränsande marker.

Efter detta var det dags för Marcus Larsson, ägare till Borums gård, att presentera sig och berätta om dagens jakt.

– Slätbaken ligger 300 meter i den riktningen, han vänder sig delvis om och pekade med hela handen. Vi ska jaga längs Slätbaken i dag. Ni som är varmt klädda kommer att sitta väldigt fint och titta ut över vattnet. Om det inte kommer något djur så är den vyn något att ta med sig hem.

En trevlig detalj var att Larsson gick runt och handhälsade varje elev välkommen.
– I dag är det jakt med stöthund och vi kommer att vara i viltrika marker, menade Lundström. Det är gärden runt omkring så det finns stor chans att få se någonting som springer över fälten.

Den stöthund som Lundström pratade om var en slovensky kopov, en slovensk stövare, vid namn Zack. Rasen är speciellt framavlad för att jaga vildsvin och vildsvin är något som det är gott om på Borums ägor. Man bedömde att det nog fanns ett 30-tal i vassen vid Slätbaken. Dagens skyttar var sex till antalet. Två eller tre elever fick sitta tillsammans med en skytt.

Dessutom fanns tre så kallade skrämposter. Om djur kom fram så fick de titta på varandra några sekunder, sedan skulle man vifta med armarna för att få djuret att försvinna till ett annat ställe.

På vägen till Borum kunde eleverna observera en dovhjort genom bussfönstret. Skytten fick ladda först när de var på plats vid passet. Säkerheten är det absolut viktigaste även vid en stressad situation. Man får aldrig tumma på den regeln. Alla skyttar fick skjuta allt vilt utom rådjur.

Eleverna är 17-18 år och är inne på utbildningens andra år av totalt tre. En elev från Trädgårdsutbildningen läser in jägarexamen vilket är en merit för arbete i den närbelägna djurparken i Kolmården. Det är bra att kunna hantera vapen om man är tvingad att gå in i ett hägn med farliga djur.

Vid första avdelningens pass med Marcus Larsson som skytt fanns läraren Ninna Nilsson med eleverna Ewelina Järfalk och Max Johansson. Ninnas familj har haft djuraffär i Norrköping i 50 år och sedan 15 år tillbaka driver Ninna butiken.

Ewelina såg fram emot att få jaktlicens när hon klarat skolan. Under passet påstod sig ungdomarna ha observerat en dovhjort vid två tillfällen vid det skogsbeklädda berget på andra sidan gärdet. Vid fikarasten noterades det att en räv och en stor älg befann sig i såten som jakttermen om området lyder.

Andra avdelningen blev lyckosam ur jaktsynpunkt. Nestorn i skyttegänget Sune Larsson, Marcus pappa, fällde en dovhjortshind.

– Det var ungefär på 75 meters håll, hon kom snett emot mig, sade Sune Larsson, som har ett förflutet som journalist vid Vestmanlands Läns tidning.

Håkan Lundström gav en målande beskrivning av hur det gick till när Marcus Larsson sköt ett vildsvin.
– Jag hörde en sugga som stod där ute i vassen och trampade, gick sakta mot ljudet och gick upp i vind för att lägga vind på henne så att hon skulle dra iväg. När jag klev in, jag hörde att hon var på fem till tio meters håll, började det plaska runt omkring mig. Jag räknade till tio stycken, det brakade till och de sprang rakt ut där Marcus stod. Han sköt den där, berättade lärare Lundström och pekade på vildsvinet på marken efter att det blivit hämtat med bil från skjutplatsen.

Därefter tog Håkan Lundström fram en kniv och började systematiskt skära upp vildsvinet för att ta ur inälvorna, på jaktspråk säger man att man passar man djuret. Han berättade samtidigt för eleverna vad han gjorde.

Ett lyckat avslut på en lärorik och intressant skoldag för eleverna vid Himmelstalunds-gymnasiet, en läroanstalt i landstingets Naturbruksgymnasium.

Borum är en stor gård omfattande 860 hektar mark där 270 hektara är vatten, 440 hhektar är produktiv skog och 75 hektar åker ingår. Marcus Larsson sköter det hela, ibland köper han tjänster, men han arrenderar inte ut någon areal.

Text och bild: OWE BERGGREN

Share