Lyckad fiskeutflykt till Bjursjön

Umgänge i avslappnad form med vildmarksfiske

Nasim Rezaie fick en regnbåge på kroken och Emil Åkesson hjälpte till att håva in den.

BOXHOLM (LT)

Många tycker hösten är den bästa av våra årstider, och ibland är det svårt att säga emot. En solig och lagom varm septemberkväll träffades ett gäng mekaniker och elektriker vid Norra Bjursjön i Blåvikaskogen där Boxholms Skogar erbjuder vildmarksfiske. Fiske, mat intill ett vindskydd tillagad över öppen eld, och mycket prat brukar dessa träffar innebära. Mycket bättre kan inte en höstkväll bli.

Någon gång varje år fiskar cirka 1,7 miljoner svenskar i åldrarna 16-80 år, antingen i havet, i sjöar eller i vattendrag. En tredjedel av dessa är kvinnor. Den informationen kan man få fram på Havs och vattenmyndighetens hemsida. Vidare kan man läsa att orsaken till att fritidsfiske är så populärt beror på att Sverige är ett land rikt på sjöar, vattendrag och kustvatten.

Vår unika allemansrätt och svenskarnas generellt stora intresse för friluftsliv är en annan förklaring. Gissningsvis är det många östgötar som fiskar för här finns många sjöar. Dalsland har 25 procent sjöyta av landskapets totala yta, det är överlägset mest av alla landskap. Västergötland och Värmland har 19 procent sjöyta och fyra på listan är Östergötland med 14 procent.

Att intresset är stort i en kommun som Boxholm är ju helt klart, och det måste vara svårt att bo i en lämpligare kommun om man gillar att fiska. Att meta och fiska med kastspö är ju klassiska fiskemetoder som många roar sig med, och att angla och pimpla på vintern är också populärt.

En stor del av sjön Sommen ligger ju i Boxholms kommun, uppskattningsvis hälften av sjöns yta. Många Boxholmsbor känner till lämpliga grund och vassruggar i sjön där abborre eller gädda brukar hugga.

Men så finns ju Boxholms Skogars vildmarksfiske också, där kan man välja på mer än 50 sjöar för att fiska abborre och gädda och så kan man fiska regnbåge i Stora Jordgölen. I Blåvikaskogen finns en liten sjö som heter Norra Bjursjön. Boxholms Skogar skriver på sin hemsida:
”Här kan både inbitna fiskare och de som aldrig fiskat tidigare få oförglömliga naturupplevelser! Ni får tillgång till en egen sjö med båtar, bryggor och vindskydd. Ni kan sköta Er själva eller ta hjälp av våra erfarna fiskeguider som även kan tillhandahålla redskap och enklare förtäring”.

En fredag i början av september så hade ett gäng elektriker och mekaniker tagit sig till Norra Bjursjön för fiske och mat. Totalt var det 15 arbetare som deltog och de fick en helt underbar kväll i solskenet i den vildmarksliknande naturen.

Tiden vid Bjursjön fick spenderas lite som man ville, det var alltså inte någon tävling, men de flesta gav sig iväg på olika platser runt sjön med sina fiskespön, medan andra nöjde sig med att se på, prata och att njuta av den sköna kvällen.

Vid Norra Bjursjön finns även båtar och de nyttjades flitigt, men frågan är om det inte gick minst lika bra att fiska från land eller från någon brygga.

Vädret denna fredag var ju bättre än vad man vågat önska sig. Det var nästan helt vindstilla, en perfekt temperatur och solens strålar gnistrade i vattnet. Det var verkligen enormt idylliskt.

De flesta som hängt med till Bjursjön denna sköna och varma septemberkväll var vana fiskare och som fiskat vid denna sjö många gånger tidigare. De hade sina favoritplatser som de snabbt tog sig till. Men två killar som deltog var däremot inte alls lika vana att hantera ett kastspö.

Nasim Rezaie och Ahmad Jafari lämnade krigets Afghanistan och kom till Sverige 2015. De har sedan dess lärt sig att prata perfekt svenska liksom att utbilda sig till elektriker. För Nasim och Ahmad var det förstås en väldigt exotisk upplevelse att fiska i idylliska Norra Bjursjön i Blåvikaskogen. Nasim berättade att han har fiskat ganska så ofta i sjön Sommen sedan han kom till Sverige, men för Ahmad var fiske en ny erfarenhet.

– Ja, detta är första gången. Emil visade mig hur man kastar med kastspöet. Och detta är ju jätteroligt, skrattade Ahmad.

Att Ahmad lyckades fånga en regnbåge bidrog förstås till att han trivdes riktigt bra denna kväll, och även Nasim fick regnbåge på kroken. Det verkade förresten som att fisket gick riktigt bra för de flesta. Annars brukar man kunna få höra en och annan bortförklaring när fisken inte vill nappa men denna kväll verkade alla nöjda.
– Det har gått över förväntan, betydligt bättre än förra året. Men så är det, vissa år går det bättre och ibland sämre, men idag var det bra fiskeväder, tyckte Bo Jacobsson.

När solen sjönk allt lägre på himlavalvet tändes elden och det började förberedas för mat. Urban Mjörnemo hade förberett det mesta för en lyckad dag och kväll. En muurikka, det vill säga en stekhäll, ställdes över brasan och i den stektes pytt i panna. Bo Jacobsson var utsedd till kock, så den uppgiften föll på honom. Stekta ägg hade förberetts så äggen behövde endast värmas, och så fanns det rödbetor också.

Alla var garanterat nöjda då de lämnade Blåvikaskogen när solen dalat bakom trädtopparna. Många hade ju en del arbete när de kom hem också, nämligen regnbåge att ta hand om, men det sågs nog knappast som besvärligt. Och om någon mot förmodan blev utan fisk så kommer säkert fler chanser.

Text och bild: KLAS JOHANSSON

Share