Lugn miljö för djur i behov av vård

Therese Gustavsson ska operera bort en tumör som sitter i armhålan på en hund.

NORRKÖPING (JB)

Det råder en lugn atmosfär i det ljusa och rymliga väntrummet på Anicura Norsholms djursjukhus. Det är precis vid öppningsdags och dagens första patient ligger på golvet mellan sin husse och mattes fötter. Hundens huvud sticker fram genom en transparent tratt. Den ser inte speciellt orolig ut, det gör däremot djurägarna.

Rebecka Frey är chefsveterinär på djursjukhuset och hon förklarar att det är viktigt att det finns gott om plats för både djur och djurägare medan de väntar på att bli uppropade.
– Vi har också en speciell plats för de som kommer med sina katter där kattburarna kan placeras lite högre upp så de inte sitter i höjd med hundarna. Det är något som man tänker allt mer på, att hundar och katter inte ska behöva möta varandra i väntrummet.

Ofta blir djuren lite stressade med snabb andning som följd, då kan det vara gott med lite vatten efter behandlingen, säger Rebecka och visar en ställning där det står tillbringare med färskt vatten samt rostfria vattenskålar i olika storlekar.

Norsholms djursjukhus har en lång historia bakom sig. Den 30 maj firar djursjukhuset sitt 30-årsjubileum med en fullspäckad kväll där det ingår bland annat gratis munkontroll för hund och katt, reducerat pris på kloklippning, vaccination och prova-påsim.

1987 grundades Norsholms Djursjukhus av de fyra veterinärerna Arne Adolfsson, Sten Wiechel, Kristina Nafström och Bo Ernborg. Klinikens yta var då ganska anspråkslös med sina 338 kvadratmeter men har under åren vuxit och består idag av ett 844 kvadratmeters stort djursjukhus med toppmodern utrustning.

– Arne Adolfsson fortsatte att driva djursjukhuset i egen regi och har funnits kvar här ända fram till då han gick i pension för ett år sedan.
Djursjukhuset har närmare trettio anställda där det ingår sju veterinärer och resten är sjukskötare eller djurvårdare och på rehabavdelningen finns hundfysioterapeuter.

Den största tillkomsten här i Norsholm är rehabavdelningen samt stallavdelningen. Alla djur är välkomna hit som patienter, den största gruppen är 70 procent hundar och 30 procent katter men även mer exotiska djur som ormar och reptiler samt kaniner, marsvin och fåglar söker vård här.
– Vår veterinär Cesar Guevara är specialist på just de djurarterna därför har vi möjlighet att ta emot dessa patienter.

– Veterinär Annika Appelkvist som arbetar hos oss är ögonlysare. Kunskapen om ögonsjukdomar och vår utrustning medger att kan emot hästar som remetterats hit. Eftersom vi också har en hel del hudutredningar på häst tar jag emot dessa efter remiss från kollegor då jag är hudspecialist, säger Rebecka.

Djursjukhuset har fyra poliklinikrum samt ett isoleringsrum där det lagts stor vikt på de hygienkrav som ställs.
– I och med att det är väldigt mycket fokus på hygienen är rummen ganska avskalade men vi har ändå försökt få till en gemytlig atmosfär.
I det fjärde rummet kan patienterna komma in utifrån av olika anledningar. Isolerings – patienter kan behöva lite mer lugn och ro och behöver därför inte komma in via väntrummet.

Om något djur ska avlivas kan det kännas skönt för djurägarna att komma och gå utan att känna blickar från andra eftersom de befinner i en mycket sårbar situation när det svåra beslutet om avlivning tagits.
– Vår röntgenavdelning har digital röntgen som är en bra teknologi där vi kan bearbeta bilderna digitalt. Vi har också ultraljud som vi använder vid dräktighet, bukundersökningar där vi letar efter tumörer samt vid undersökning av alla andra inre organ. Två av våra veterinärer är specialiserade på att använda ultraljud. Veterinärsjukvården blir allt mer specialiserad därför finns det veterinärer som är mer kunniga än andra inom olika områden.

På operationsavdelningen ligger en hund som är nedsövd inför den väntande operationen. En tumör ska avlägsnas från armhålan och det är veterinär Therese Gustavsson som utför operationen.
– Det är en stor apparat kring anestesi därför är det viktigt att det finns anestesiutbildad personal som övervakar det hela under hela operationen. Sedan en månad tillbaka kan vi använda oss av laserkirurgi som är en skonsam metod där sårläkningen går mycket snabbare. Vi har en biomedicinsk analytiker i vårt laboratorium vilket innebär att vi får säkra analyser av de prover vi tar, berättar Rebecka.
Blandrashunden Macy har sedan hon var liten haft allvarig atros i sina leder. Därför kommer hon regelbundet till rehabavdelningen för att simma.

– Macy är tolv år gammal och det var nog ingen som trodde att hon skulle bli så gammal på grund av sina problem. Genom simningen byggs muskelaturen kring lederna upp, dessutom är simning mycket skonsamt, förklarar Rebecka.
Det märks att Macy tycker det är både skönt och roligt i vattnet. Två patienter är inlagda för ormbett och om en hund eller katt blir ormbiten gäller det att söka vård så fort som möjligt. – Vi har börjat med akutmottagning varje dag förutom fredagar och helger. Uppstår det något akut finns vi på plats klockan 17 till 20. Nattetid arbetar en sköterska som ser till de djur som ligger kvar här hos oss, avlutar Rebecka och gör sig redo för att ta emot nästa patient.
Norsholms djursjukhus ingår sedan tre år tillbaka i Anicurakoncernen som bedriver djursjukvård på 150 orter i Europa

Text och bilder: CARINA LARSSON

Share