Liten såg med hög kvalitet

2015-04-24 rinns såg o melodikryss 041Rinns såg levererar både till företag och privatpersoner

RINN

Naturskönt, alldeles invid Badasjön ligger den lilla sågen, Rinns Såg, som har tre ägare och fyra anställda. Ägarna heter Tomas Persson, Mats Larsson och Peter Johansson, som tog över sågen av Sven-Olov Nordström år 1991, fast vi körde då i mindre skala, berättar Tomas.

– Idag sågar vi specialvirke i alla dimensioner och längder upp till 11,5 m och även grova dimensioner 350 x 350 mm. Vi köper virket mestadels i Hagfors och Torsby kommuner, där skogen har växt långsamt. – Vägen genom sågen börjar med att vi lägger virket på en bana till barkmaskinen. Därefter går det in till sågramen, där bredden ställs in till olika dimensioner.

Till sist går virket genom ett kantverk, där vi tar fram plank och bräder i olika bredder. Det allra yttersta går till flistuggen. Blocket i mitten går ut för vidare sågning eller läggs ut för ströläggning. Vi har en nybyggd tork, som tar längder upp till 12 m och rymmer 60 m3. Virket måste vara torrt vid leverans till kund och får ligga i torken mellan en till tre veckor, beroende på tjockleken på virket.

Virket kan också torkas ute, särskilt på våren. – Vi säljer våra produkter både till företag och privatpersoner, berättar Tomas. En stor produkt är kilsågade golv, där vi har bredder upp till 45 cm. Dessa golv sågas ut ur särskilt fina stockar av fura och gran. Lärktrall levereras till uterum, eftersom lärkträdet har naturligt impregnerande egenskaper. Virke av lärk börjar efterfrågas nu på våren, då man kommer igång med byggandet av altaner och uterum.

En annan stor produkt, som Rinns Såg producerar, är stockmattor, 1 m x 5 m långa, som används i skogsbruk för att skona terrängen. De läggs ut då man skall köra på blöta marker eller över t ex en bäck. Dessa mattor görs i björk för att hålla bättre, och är sammansatta med stålstänger. De sågar även till grova fyrskärningar, som levereras för byggnad av timmerhus, särskilt till Norge.

Fyrskärningar är deras största produkt och finns i grova dimensioner 8 x 12 ”. Det är flera timmerhustillverkare, som köper av Rinns Såg, och bygger hus åt kunderna, bl a Åstrandstugan här i Värmland. – Vi säljer också brädfodring och tar fram snickarfura av fin kvalitet till lister och möbeltillverkning för olika snickerier. Man köper också gärna vårt material till hus som skall renoveras på bästa sätt, s k byggnadsvård för Kmärkta hus.

2015-04-24 rinns såg o melodikryss 005Takåsar av riktigt grova träd finns också i sortimentet, berättar Tomas. Ett träd skall helst vara 100 år, om det skall vara riktigt bra, enligt Tomas. Rinns Såg levererar produkter till både Sverige och Norge. Sågen använder sig av träd, som växt långsamt och därmed får materialet en mycket hög kvalitet. Rinns Såg är inte särskilt stor, men tillverkar och säljer riktigt fina kvalitetsprodukter.

Text och bild: INGER VAHLQVIST JANSSON

Share