Lantbrevbärare en viktig yrkeskår

Jonny Törnqvist vid sin vackra blå postbil av märket Fiat Doblo Maxi.

SÖDERKÖPING (JB)

Jonny Törnqvist ingår i en yrkeskår som är mycket viktig för allmänheten, inte minst för de människor som bor på landsbygden. Han arbetar som lantbrevbärare inom Post- Nord eller Posten i folkmun.

Jordbrukaren fick förmånen att följa med på hans tur, som gynnades av strålande solsken, en dag i slutet på mars. Turen startade på Skepparvägen utmed Göta kanal inne i Söderköping och slutade vid Bolltorp i Mogata socken. Själva lantbrevbäringen började vid Ljunga gård.

– Jag har kört den här turen till och ifrån. En kollega gick i pension för fyra månader sedan och jag har kört den sedan dess, berättar Jimmy Törnqvist, som har jobbat inom Posten i 18 år. Vi byter av varandra då och då för att få lite variation, det är ett skönt och fritt jobb.

Själva turen tar 5,5-6 timmar och på distriktet finns cirka 680 leveransadresser. Dessutom är det förarbete som startar klockan sju på morgonen. Turen inne i staden tar ungefär två timmar.

I Söderköping jobbar sju lantbrevbärare och på filialen finns det 12 personer. Chef är Mats Thelander som även ansvarar för personalen i Valdemarsvik.
– Folk kan lämna in paket som vi tar med oss tillbaka och vi lämnar även ut paket, informerar Jonny Törnqvist som är bosatt i stadsdelen Vilbergen i grannkommunen Norrköping.

Han berättar att när han började hade lantbrevbärarna hand om räkningar, insättning och uttag av pengar och att de även tog hand om affärernas dagskassor.
– I dag är det inte mycket kvar, det är endast frimärken, säger lantbrevbärare Törnqvist. Företag på landet som ska skicka paket tar vi med likaså om det är någon reklamation, någon som har fått fel sak, då tar vi hand om det. Den servicen har vi än.

Det blev en intressant färd på lite asfaltsväg som E22 och väg 210, men mest på smala grusvägar där dammet var en ständig följeslagare. Vackra gårdar som Braberg, Hov och inte minst Husby säteri fick sin post levererad.

Ett paket levererades till Jennie Thomsson Lindgren, bosatt i Narebro. Paketet innehöll glas. Jonny Törnqvist kontrollerade med sin mobil om vederbörande var hemma. Alla uppgifter finns inscannade i mobilen.

Inne i Mogata villasamhälle tog Per-Erik Hultin emot sitt paket, turligt nog var han hemma. En kort fikapaus i det vackra vädret på baksidan av Husby Säteri med en fantastisk utsikt över Slätbaken, förgyllde färden.

Det har varit turbulens i företaget PostNord på sistone. Orsaken är att den danska delen går mycket dåligt.

Förhoppningen är att företaget stabiliseras ekonomiskt vilket är viktigt både för personal och kunder, inte minst med tanke på att lantbrevbäringen är så viktig för människorna på landsbygden.

Text och bild: OWE BERGGREN

Share