Krokek Skinnarbo 1

Härlig hästgård i gränsbygd

Tre bostadshus och 18 hektar i ett skifte. Sjöläge, två stall med många boxar, ny ridbana och god jakt. Välkommen till Krokek Skinnarbo 1 som är veckans gård till salu.

Säger man Krokek eller Stavsjö så vet de flesta var det är. Troligen kommer också något om ”Jaså, Kolmården.”. Trakten är ändå så mycket mer än närheten till en djurpark. Här övergår Östergötland i Södermanland eller tvärtom beroende på hur man ser det.

Räknat någon mil rakt norrut från själva orten Krokek så hamnar man också norr om E4:an och vid Björnsjön där gården Krokek Skinnarbo 1är belägen.

Längs den lilla vägen norr om E4 syns mycket skog i landskapet. Det finns förstås en del öppen mark och gårdar. Man kommer fram till gården Skinnarbo och Björnsjön i slutet av vägen. Utanför ägorna tar naturen och skogen vid.

Med det här läget kan man ana att gårdens historia inte börjar i och med att de nuvarande byggnaderna uppfördes. Den går tillbaka lite till. Mäklaren skriver bland annat: ”Gården har gamla anor och nämndes första gången 1612 i en jordebok. // På gården fanns en humlegård… // Mjölkbilen började åka till Skinnarbo 1943 och 1949 fick gården elektricitet.”

Marken är samlad i ett skifte och uppgår totalt till 18,58 hektar. Av dessa utgörs 3,34 av betesmark och 8,38 av åkermark. Varken betes- eller åkermark är utarrenderad.

Fastigheten har flera byggnader. Tre av dessa är bostadshus. Det äldre är från 1876 och i 1 ½ plan. Boarean är generös, den uppgår till 210 kvadratmeter som fördelas på sju rum och kök. En stor glasveranda med målat trägolv är ett idag uppskattat rum man använder hela året.

På entréplanet finner man sådant som ett vardagsrum med trägolv och rörspis, ett matrum även det med trägolv. Köket har såväl ny inredning som utrustning, från 2022. Här finns bland annat inbyggnadsugn, inbyggnadsmikro och induktionshäll. Nedre planet inrymmer även två sovrum och ett badrum som renoverats 2022.

En trappa upp möts man av en hall med trägolv. Här finns också kattvind och vindslucka. Liksom på nedervåningen finns två sovrum, båda med trägolv och kattvind.

Under huset finns en källardel där en bergvärmepump är inrymd.

Det andra bostadshuset är från 2021 och även det är i 1 ½ plan. Boytan uppgår till 118 kvm som fördelas på fem rum och kök. Huset är redan i och med det sena byggåret modernt och köket är därmed motsvarande utrustat som det äldre efter renoveringen 2022.

Köket finns på entréplan, där man även finner ett matrum och ett tv-rum samt ett duschrum. En trappa upp är de två sovrummen, ett kontor och ett badrum. Huset har ett altandäck som vetter mot sjön och en balkong på framsidan. Här finns alla chanser att ha det gott och njuta.

Till fastigheten hör även en sommarstuga med två rum.

Skinnarbo har två välutrustade stall med många boxar fördelade på tre avdelningar, det ena stallet har två avdelningar. En stor nyanlagd ridbana som mäter 22 x 60 meter bidrar till att göra Skinnarbo till en ovanligt väl försedd hästgård. Man kan snarast börja prata om en hästanläggning. Ägaren kan ha sin egen eller sina egna hästar och ändå hyra ut stallplatser. Läget med de stora skogarna som breder ut sig öppnar för olika sorters hästaktiviteter, som ridturer och körning.

Krokek Skinnarbo 1 beskrivs bland annat som en ”trevlig hästanläggning med ypperligt läge” och det är ändå bara en del av tillgångarna. Det naturnära ostörda och bekväma moderna boendet ger underbara möjligheter.

Text: BO BÄCKMAN

Share