Klimartsmart direkt från skogen

Nyttigt, men ofta svårfunnet, kött av vilt

Oskar Danielsson är glad att kunna erbjuda den som så önskar ett riktigt fint kött från vilt strövande djur.

NORRKÖPING (LT) 

Vill du äta klimatsmart  kött? Då är vilt att rekommendera.  Köttet är  fritt från antibiotika  och annan miljöpåverkan  av foder, innehåller  viktiga mineraler  som järn och zink och  fettet har höga halter  av omega-3. 

Vilda klövdjur är en del av  vårt ekosystem och utsläppet  av växthusgasen metan räknas  därmed som naturligt. 

Ändå anses viltkött vara en  outnyttjad tillgång, endast fyra  procent av allt kött som  konsumeras i Sverige kommer  från vilt strövande djur. Kanske  beror det på tillgängligheten  då många menar att det är  svårt att få tag i färskt viltkött.  Mycket av köttet hamnar direkt  i jägarnas egna frysboxar. 

Men för den som längtar efter  älg- eller hjortstek, rådjurssadel  och mald vildsvinsfärs  har internet öppnat möjligheterna  att handla klimatsmart  kött. 

Oskar Danielsson berättar  hur det går till och om affärsidén  som ligger till grund för  Gläntans viltkött. 

– Företaget har funnits i fyra  år och det hela började med  att jag på familjens gårdar sålt  jakt sedan 1999. När det  skjuts större volymer går det  inte att ta hand om allt kött  själv utan det säljs till slakterier. 

På grund av olika orsaker  kom han på kant med några  av slakterierna. 
– Då vände jag mig till ett  slakteri jag hade förtroende  för. De fick stycka köttet som  när det var veterinärbesiktat,  stämplat och godkänt återtogs  av mig. 
Sedan sålde han det till nära  och kära, vänner och vänners  vänner. 

– Efter två års tid kände jag  att det fanns ett stort intresse  för den bra produkt som viltkött  är. När det kom kunder  för att köpa ett par paket  mald vildsvinsfärs och de tog  emot det som om det vore en  skatt kände jag igen känslan  efter att ha mottagit ett paket  färska ekologiska ägg från  en bonde. 
– När jag var hemma och  gjorde en omelett på äggen  kopplade jag ihop mina kunders  känslor med mina egna. 
– Till sist var jag tvungen  att köpa in viltkött för att  täcka det behov som behövdes  till nätverket av kunder  jag skapat. 

Därmed bildades bolaget  Gläntans viltkött med inriktning  på e-handel. Kunden får  enkelt och smidigt varan levererad  direkt hem till dörren. 

Viltlådorna är uppbyggda  som en spegling av jägarens  arbete i skogen. Det går aldrig  med säkerhet att veta vad jägaren  får med sig hem eftersom  det är vilt strövande djur  som jagas. 

Därför är hälften av lådorna  styckdetaljer och den andra  hälften färs och grytkött. Precis  så som djuret ser ut. Filé  och biff utgör bara några procent  av en djurkropp men ofta  är det just de bitarna som  folk söker i butiken då de  handlar kött. 

Djurkropparna fraktas till  slakterier som jag har valt ut  och som jag har en bra relation  med. De i sin tur styckar  och lägger produkten i viltlådorna.  Därefter går lådorna  vidare till fryslager i Stockholm  och Norrköping i väntan  på direktbud som kör  hem det kunden beställt. 
– Det finns olika lådor att  välja mellan. Den stora viltlådan  innehåller minst två  viltslag som hjort och vildsvin  samt älg och rådjur efter tillgång.  Det är också ett sätt att  visa vad som representerar  skogen. 

På hemsidan går det att  välja vilken låda som passar  bäst. Det kan vara en låda för  den lilla familjen eller för den  som kanske inte har så stora  frysmöjligheter. Det finns en  låda med enbart färs från  hjort och vildsvin. Det går  också bra att beställa lådor  med bara hjort, älg, rådjur eller  vildsvin. 

Nu i sommar är grillådan  perfekt med styckade detaljer  från vildsvin, ytterfilé, karré  samt hamburgare och lite olika  sorters korvar. Grillådan  säljs enbart under begränsad  tid när det är säsong och det är  tidig förbeställning som gäller. 

– Personligen tycker jag att  vildsvin är aningen undervärderat.  Vilket kan bero på att  de inte är speciellt vackra djur.  Men köttet är riktigt fint och  gott. Hemma äter vi mycket  vildsvin, framför allt färs. Min  önskan är att få in mer vildsvinsfärs  i skolor för då blir det  mer volym på vildsvinskött.  Barn som äter vildsvin kommer  i vuxen ålder att vara öppen  för varan när de själva står  i beredskap att göra sina inköp. 

– Allt kött är från Östergötland,  Sörmland och norra  Småland. En del av köttet  kommer från våra egna marker  vid de gårdar vi själva äger  vilket känns riktigt bra. 

Kunderna är först och  främst privatpersoner men  för att implicera viltkött säljs  en liten del till restauranger. 

Den som vill veta mer om  Gläntans viltkött eller göra en  beställning, gå då in på  www.glantans.com och kika  runt. Enklare kan det inte bli  att köpa naturligt hållbart  kött som både är nyttigt och  gott. 

Text och bild:  CARINA LARSSON 

Share