Nyttigt, men ofta svårfunnet, kött av vilt
NORRKÖPING (LT)
Vill du äta klimatsmart kött? Då är vilt att rekommendera. Köttet är fritt från antibiotika och annan miljöpåverkan av foder, innehåller viktiga mineraler som järn och zink och fettet har höga halter av omega-3.
Vilda klövdjur är en del av vårt ekosystem och utsläppet av växthusgasen metan räknas därmed som naturligt.
Ändå anses viltkött vara en outnyttjad tillgång, endast fyra procent av allt kött som konsumeras i Sverige kommer från vilt strövande djur. Kanske beror det på tillgängligheten då många menar att det är svårt att få tag i färskt viltkött. Mycket av köttet hamnar direkt i jägarnas egna frysboxar.
Men för den som längtar efter älg- eller hjortstek, rådjurssadel och mald vildsvinsfärs har internet öppnat möjligheterna att handla klimatsmart kött.
Oskar Danielsson berättar hur det går till och om affärsidén som ligger till grund för Gläntans viltkött.
– Företaget har funnits i fyra år och det hela började med att jag på familjens gårdar sålt jakt sedan 1999. När det skjuts större volymer går det inte att ta hand om allt kött själv utan det säljs till slakterier.
På grund av olika orsaker kom han på kant med några av slakterierna.
– Då vände jag mig till ett slakteri jag hade förtroende för. De fick stycka köttet som när det var veterinärbesiktat, stämplat och godkänt återtogs av mig.
Sedan sålde han det till nära och kära, vänner och vänners vänner.
– Efter två års tid kände jag att det fanns ett stort intresse för den bra produkt som viltkött är. När det kom kunder för att köpa ett par paket mald vildsvinsfärs och de tog emot det som om det vore en skatt kände jag igen känslan efter att ha mottagit ett paket färska ekologiska ägg från en bonde.
– När jag var hemma och gjorde en omelett på äggen kopplade jag ihop mina kunders känslor med mina egna.
– Till sist var jag tvungen att köpa in viltkött för att täcka det behov som behövdes till nätverket av kunder jag skapat.
Därmed bildades bolaget Gläntans viltkött med inriktning på e-handel. Kunden får enkelt och smidigt varan levererad direkt hem till dörren.
Viltlådorna är uppbyggda som en spegling av jägarens arbete i skogen. Det går aldrig med säkerhet att veta vad jägaren får med sig hem eftersom det är vilt strövande djur som jagas.
Därför är hälften av lådorna styckdetaljer och den andra hälften färs och grytkött. Precis så som djuret ser ut. Filé och biff utgör bara några procent av en djurkropp men ofta är det just de bitarna som folk söker i butiken då de handlar kött.
Djurkropparna fraktas till slakterier som jag har valt ut och som jag har en bra relation med. De i sin tur styckar och lägger produkten i viltlådorna. Därefter går lådorna vidare till fryslager i Stockholm och Norrköping i väntan på direktbud som kör hem det kunden beställt.
– Det finns olika lådor att välja mellan. Den stora viltlådan innehåller minst två viltslag som hjort och vildsvin samt älg och rådjur efter tillgång. Det är också ett sätt att visa vad som representerar skogen.
På hemsidan går det att välja vilken låda som passar bäst. Det kan vara en låda för den lilla familjen eller för den som kanske inte har så stora frysmöjligheter. Det finns en låda med enbart färs från hjort och vildsvin. Det går också bra att beställa lådor med bara hjort, älg, rådjur eller vildsvin.
Nu i sommar är grillådan perfekt med styckade detaljer från vildsvin, ytterfilé, karré samt hamburgare och lite olika sorters korvar. Grillådan säljs enbart under begränsad tid när det är säsong och det är tidig förbeställning som gäller.
– Personligen tycker jag att vildsvin är aningen undervärderat. Vilket kan bero på att de inte är speciellt vackra djur. Men köttet är riktigt fint och gott. Hemma äter vi mycket vildsvin, framför allt färs. Min önskan är att få in mer vildsvinsfärs i skolor för då blir det mer volym på vildsvinskött. Barn som äter vildsvin kommer i vuxen ålder att vara öppen för varan när de själva står i beredskap att göra sina inköp.
– Allt kött är från Östergötland, Sörmland och norra Småland. En del av köttet kommer från våra egna marker vid de gårdar vi själva äger vilket känns riktigt bra.
Kunderna är först och främst privatpersoner men för att implicera viltkött säljs en liten del till restauranger.
Den som vill veta mer om Gläntans viltkött eller göra en beställning, gå då in på www.glantans.com och kika runt. Enklare kan det inte bli att köpa naturligt hållbart kött som både är nyttigt och gott.
Text och bild: CARINA LARSSON