Kinda ÖKnehult 1:1

Fin herrgård med flyglar

Veckans gård är en fin herrgård med flyglar invid Stensjön, här får du 187 hektar, varav skog cirka 80 hektar samt betes- och åkermark cirka 70 hektar. Dessutom ingår mer än halva Stensjön i egendomen (ej uppmätt areal).

Med gården följer fin jakt och fint fiske, hagar, djurstall och ridhus och även flera små stugor, vandrarhem och festlokal! Gården drivs för närvarande

som kursgård och fritidscenter – men kan med fördel användas som permanenteller fritidsbostad. Öknehult gård hittar du i natursköna Kinda med skogar och dalar, fint insprängda små sjöar som erbjuder sköna bad på sommaren och skridskois på vintern. Det finns stora möjligheter till ett hälsosamt och gott liv på veckans gård. Sugen på att jaga? Här kan du jaga bland annat älg, rådjur och hare med mera. Vill du fiska finns det gott om matfisk i Stensjön såsom abborre, gädda och även kräftor.

Flera olika byggnader ingår i fastigheten, först och främst en mangårdsbyggnad med två flyglar där det finns sovrum och umgängesrum. I huvudbyggnaden dessutom ett modernt restaurangkök och fina eldstäder. Bastustugan som byggdes 2003 ligger alldeles vid strandkanten med stor terrass och panoramautsikt över sjön. Stor el- och vedeldad bastu och duschar. Dessutom ett umgängesrum och kök. Strax bakom bastustugan ligger Sjöstugan med sina fem rum och kök. Den större gäststugan eller vandrarhemmet är idylliskt beläget med moderna bekvämligheter.

Kök, allrum, dusch och toalett. Åtta rum med fyra bäddar i vardera och sjöutsikt eller utsikt mot hästhagen. Här finns också sex mindre byggnader i olika standard och med plats för två till tre övernattande gäster. Stugorna har sjöutsikt. En festlokal finns i fristående byggnad. Tre ekonomibyggnader med taxeringsvärdet 115 000 kr, 108 000 kr och 520 000 kr. Ridhus uppfört 1993 om 1488 kvm. Ett äldre djurstall och maskinhall cirka 510 kvm. Nedre stallet, 160 kvm som är uppfört 1993. Sedan skogsbruksplanen från 2013 upprättades har 2880 m3fub à 3513 skogskubik avverkats enligt Södra

Text: HELENA KARLSSON Bild: CHRISTIAN HENNINGSSON,

Share