Jag är inte Trump(en)…

Det vore väl nästan tjänstefel att inte så här i en krönika någon vecka efter det amerikanska valet, få breda ut sig textmässigt lite extra om detta fenomen. För fenomen det är det allt. Ett mycket spännande sådant också dessutom. Hur tusan kan en man som tydligt uttalat sig rasistiskt, homofobiskt, sexistiskt och dessutom ljugit sina väljare rakt upp i ansiktet, bli president för en av västvärldens största demokratier?

Nåja, någon luttrad läsare kanske konstaterar att han inte är den första politiker som ljugit för sina väljare och frågan är om Mr Trump verkligen ljugit. Jag är beredd att tro att karln faktiskt är så naiv så att han på fullt allvar faktiskt trott att det skulle vara möjligt att dra sig ur Parisavtalet, ta hem jobb från Kina, stänga gränserna i en av världens största marknadsekonomier och satsa triljoners dollars på än det ena, än det andra – med sänkta skatter dessutom. Mannen ger verkligen populismen ett ansikte.

Så klart kan detta ödesdigra val få konsekvenser även för Sverige. Vi är ett exportberoende land, skogen är därvidlag vår ekonomiska ryggrad och största nettoexportör med 100 fräscha miljarder om året. En hel del skogsprodukter prissätts i dollar. Om dollarn försvagas jämfört med kronan, vilket inte lär bli en helt otippad konsekvens av ett mera slutet USA, så kommer det försvåra för exporten. Även spannmålspris sätts i dollar till viss del, vilket så klart kommer påverka råvarupriserna.

Absolut Vodkan är vår största livsmedelsprodukt till USA och den kanske klarar sig bättre, då det ju är ett förhållandevis prisokänsligt ”drivmedel”. Å andra sidan blir stora gröngula amerikanskbyggda traktorer och pick-uper billigare och eventuellt kan oljepriset påverkas neråt. Sammantaget skulle en försvagad dollar ge mera utmaningar än möjligheter för Sverige, tror jag.

Politiskt är det än mera intressant att fundera runt detta. Donald Trump har genom hela valrörelsen sagt saker som inte ens en Sverigedemokrat skulle klara sig helskinnad ur. De har för övrigt annars en sanslös förmåga att bli förlåtna uttalanden och snedtramp som andra politiker inte kunde drömma om en gång…

Bland det mest intressanta är nog dock det fenomenet att inte bara en vänsterpräglad svensk mediaelit och svenska proffstyckare på Twitter vaknar upp ur den ömtöcknade dvala de tycks befunnit sig i. De är i gott sällskap från människor i USA också. Där demonstreras det mot valresultet som varit helt igenom transparent och tydligt. Hur kan man bli så förvånad som svensk media och vissa amerikaner ger uttryck för?

Notera gärna också att det är inte i små bondhålor på amerikanska landsbygden som man demonstrerar mot blivande president Trump, utan främst i större metropoler som New York, Pennsylvania, Los Angeles osv. Känns fenomenen igen från lilla Sverige?

Det vissa amerikaner inte förstått – i gott sällskap av de flesta i detta sammanhang ”sossefierade” svenskar – är att det finns en annan värld utanför den urbaniserade norm av medelklass tjäns – temänniskor. I den världen känner man sig frånsprungen när jobben flyr, människorna flyr, produktionen minskar samtidigt som landets totala konsumtion av allt möjligt som produceras på andra sidan jordklotet ökar.

Politiken är det som utspelar sig någon annanstans långt ovanför ens huvuden och de som är politiker och opinionsbildare känns inte äkta. Politiska så kallade broilers, det vill säga yngre och medelålders som stora delar av sitt vuxna liv agerat mer eller mindre heltid i politiken, oavsett om de är politiska tjänstemän eller politiker uppfattas inte som trovärdiga. Man saknar helt enkelt ämbetsmässiga förebilder och ironiskt nog med ett svensk perspektiv är Trump den man sist skulle klassa in som just ämbetsmässig förebild, men han står för något annat. Något annat än Hillary Clinton exempelvis…

För att få en gnutta av förståelse av vad som händer har jag själv försökt att tänka mig in i ett scenario där jag som svensk bara hade Gudrun Schyman eller en blandning av Bert Karlsson och Joseph Goebbels att välja på… Vad hade du valt?

Må så gott i det nyvaknande Sverige i en ny konstig värld, önskar Peter
PETER BORRING peter.borring@telia.com
Peter Borring är regionordförande för LRF Östergötland

Share