Informativt årsmöte på Husby

Björn Lindvall, chefsveterinär på Valla djursjukhus i Linköping, höll en intressant och matnyttig föreläsning om akutvård och skador på jakthundar.

Björn Lindvall, chefsveterinär på Valla djursjukhus i Linköping, höll en intressant och matnyttig föreläsning om akutvård och skador på jakthundar.

VALDEMARSVIK (JB)

– Det har varit ett år av turbulens inom rovdjursförvaltningen där demokratin satts ur spel, konstaterade inledningsvis ordföranden Jan Teichert när han öppnade årsmötet med Söderköping-Valdemarsviks jaktvårdskrets inom Svenska jägareförbundet.
Sedan lämnade han över ord och bild till kvällens gästföreläsare, som var Björn Lindvall, chefsveterinär på Valla djursjukhus i Linköping.

Temat för kvällen var skador på jakthundar och Lindvall delade in sin föreläsning i fyra delar. Nämligen förebygga skador, träning, vanliga skador och sist men inte minst, vad göra om en skada är ett faktum.

– Om man släpper en otränad hund som driver rådjur eller annat på hösten, får detta till följd att det blir kortare drev. Gäller det istället vildsvin kan det få förödande konsekvenser för hunden, konstaterade veterinären.

Det är i det fallet också viktigt att träna hunden på rätt sätt, kondition är givetvis bra, men det räcker inte beträffande en vildsvinshund. Där handlar det om styrka och explosivitet. Ett vildsvin som väljer att gå till anfall är oerhört snabbt och det måste hunden också vara.

– Det är viktigt att vätska upp hunden inför en jaktdag. Det går att jämföra med en maratonlöpare.
Nu dricker ju inte hunden om den inte är törstig, men blandar man köttfärs i vattnet, går det bra.

En annan förebyggande åtgärd är att kolla vilken kropps temperatur som är normal för just din hund. Den kan nämligen variera, precis som för oss människor. Men det är bra att känna till om det visar sig att hunden verkar hängig. Om den eventuellt har feber och därför är sjuk på något sätt, eller bara är allmänt trött.

En annan viktig kunskap till hundägare är detta med stakningsskador, eller om hunden fått in någonting i ögat.
– Egentligen är det märkligt att hundar inte får in mera skräp i ögonen när man ser hur de far fram i markerna, menade Lindvall.
Har den ändå fått in något litet skräp i ett öga kan man försöka få bort detta, men man ska aldrig själv försöka ta bort någonting som sitter fast i ögat.

Det samma gäller om hunden fått in någon pinne eller liknande i kroppen. Låt sådant sitta kvar och uppsök istället veterinär. Att dra ut något som sitter fast kan allvarligt förvärra skadan.

Ormbett är något som hundar kan råka ut för.
– Stillhet och kontakta veterinär är det som gäller. Sen vill jag slå fast att kortison inte hjälper mot ormbett, eventuellt kan andningen underlättas, framhöll chefsveterinären men underströk att ormbett är behandlingsbart och innebär vanligtvis inget problem.

Vidare att vart tredje bett är helt ofarligt, ormen sprutar helt enkelt inte in något gift, utan skyddar sig bara genom att bita. Men att chansa på detta ska man definitivt inte göra.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share