Hon har chans att bli historisk

Jeanette Blackert kan bli första kvinna på ordförandeposten för LRF Östergötland

Jeanette Blackert tittar till grisarna.

SKÄNNINGE (JB)

Jeanette Blackert kan bli historisk. Om hon väljs till ny ordförande för LRF i Östergötland blir hon avdelningens första kvinna på posten.

Söndag i ett lervällingaktigt lantbrukslandskap. Jeanette Blackert jobbar med grisarna precis som vilken dag som helst i veckan. Hon och maken Hans affärsidé är att “ta fram världens bästa griskött med största möjliga djuromsorg och minsta möjliga miljöpåverkan”. Det mesta tyder på att det blir Jeanette Blackert som tar över klubban efter nuvarande LRF-ordförande Peter Borring vid nästa stämma.

Varför passar du på den posten?
– För att jag är så otroligt engagerad och brinner för de här frågorna. Jag vill ha en framtid för lantbruksnäringen, svarar Jeanette Blackert som har många utmaningar att hugga tag i och frågor att driva. – Konkurrenskraften är en ödesfråga, anser jag, och så har det varit sedan vi gick med i EU. Idag importerar Sverige hälften av all mat som konsumeras. När vi gick med i EU var vi 14 000 grisproducenter, idag är vi 800. Nötkött- och mjölkproducenterna har också minskat i antal.

– Vi behöver ha in fler ungdomar i yrket. När jag blev bonde var jag nästan yngst och så är det fortfarande! Generation X vill inte, men jag tror på generation Z! Men det kommer inte att vända av sig självt, vi måste få stöttning av samhället för att kunna locka unga in i yrket. Jeanette ger fler exempel på bekymmer: – Vilt med varg, vildsvin, hjortar och skarv är jätteproblem som vi måste lösa. – Och vi käbblar med kommunerna att inte bygga på prima åkermark. – Det finns en utbredd rädsla för djurrättsaktivister och smittor av olika slag..

Hur tänker ni om trenden med veganer och vegetarianer? – Jag har respekt för de bönder som odlar humangrödor och de som väljer att äta bara grönt, men djuren behövs i kretsloppet.

Mattrender gör gällande att vi i framtiden ska äta gräshoppor och andra insekter för att få oss proteiner, zink och kalcium, hur tänker du som LRF:are om det? – Kanske kommer Östergötland komma att ha någon sådan restaurang, men jag tror det är en utmaning att ta fram dem också utifrån ekonomi och miljöpåverkan. Jeanette är född och uppvuxen i Västergötland, i en lantbrukarfamilj. – Jag var fast övertygad om att jag absolut inte skulle bli bonde, men så blev det visst ändå, Hans ville ta över sin föräldragård, säger Jeanette med ett skratt.

Hon och maken Hans träffades på Alnarp, Sveriges Lantbruksuniversitet. – Vistena Askegård är Hans föräldragård. Vi flyttade hit 2005. Jag hade en hel del kontakter med östgötska grisbönder efter att ha arbetat som rådgivare på Skövde slakteri. Östergötland är ett riktigt lantbrukslän! År 2007 byggde de grisstallet som rymmer 450 suggor och 12 000 grisar. – Varje vecka åker 200 grisar till slakt. På gården arbetar sju personer, Jeanette och Hans samt fem medarbetare.

Uppdraget som LRF-ordförande lär ta en hel del tid i anspråk – vem tar över dina sysslor? – Jag fortsätter arbetet på gården, men lämnar över en del till en medarbetare som vill gå upp i tid. Hur känner du inför det eventuella uppdraget?

– Jag är jättespänd och hoppas verkligen att jag får förtroendet. Jag tror och hoppas att jag kan göra skillnad tillsammans med medarbetare på regionkontoret och övriga styrelsen. Om valberedningens förslag går igenom kommer det att bli ett jättebra gäng.

Sedan i höstas har hon gått in och vikarierat när nuvarande ordföranden Peter Borring haft förhinder. Hon har suttit i LRF:s östgötastyrelse i åtta år. Om hon blir vald blir hon den första kvinnan på ordförandeposten för LRF i länet. – Det är konstigt att vi inte haft någon kvinna på ordförandeposten tidigare, för annars är LRF en väldigt jämställd organisation och vi har haft flera kvinnliga förbundsordföranden. Den tionde mars hålls stämman som avgör om Jeanette Blackert blir ny LRF-bas i Östergötland. –

JEANETTE BLACKERT
Ålder: 48 år. Familj: Maken Hans och tonårsdöttrarna Alexandra, 17 och Sofia, 15. Bor: Vistena Askegård belägen mellan Skänninge och Mantorp. Yrke: Bonde och lantbruksföretagare. Driver tillsammans med maken Blackert Lantbruk. Intressen: Grisar och hästar. “Grisar är så intelligenta, de är både mitt jobb och en hobby. Jag red förr, nu är jag ponnymamma”. Aktuell som: Tilltänkt LRFordförande för medlemsbönderna i Östergötland.

Text och bild: MARIA LIDBERG

Share