Höga betyg vid eftersöksprov

Glada pristagare tillsammans med provets två domare.

BOXHOLM (JB)

Rekordmånga förare och hundar deltog vid Småland-Östergötlands vorstehklubbs ordinarie eftersöksprov i Åsbo Sjögarp söndagen den 13 augusti. Många rutinerade hundar och hundägare deltog men för en del var det första provet och det var förstås lite nervöst för såväl hundar som förare.

Klockan nio var det samling och strax efter klockan åtta började de första provdeltagarna anlända till Centrumkyrkans vackra sommargård i Åsbo Sjögarp som hyrts för evenemanget.

Vädret var alldeles lagom, inte för varmt och inte för kallt och regnet höll sig borta. Sjögarpsjön låg stilla och blank och humöret var på topp bland både arrangörer och deltagare.

I köket fixades det med kaffe och smörgåsar för den som behövde en styrketår redan tidigt på morgonen. Lokalavdelningen har ett ovanligt stort distrikt och många deltagare hade rest långt.

– Det här är en perfekt plats att vara på, berättar provledare Krister Larsson. Här har vi nära till både viltspåren och till sjön för vattenproven.
Lokalavdelningens ordförande Åsa Green Brusbäck hälsade alla välkomna och uttryckte sin glädje över att så många hade kommit. När hon hade berättat om provets upplägg och ropat upp deltagarna önskade hon alla ett riktigt ”skitprov”.
– Det är så man säger, skrattade Åsa. Att önska lycka till kan betyda otur liksom i andra tävlingssammanhang. Lite skrock förstås men ändå.

Så var det dags för spårläggarna att börja jobba. Viltet skulle dras på de förberedda spåren i den närliggande skogen. Spåren var lagda i olika svårighetsgrad för de tre tävlande klasserna, unghundsklass, öppen klass och elitklass. Deltagarna skingrades åt olika håll tillsammans med de två domarna Anders Håkansson från Kristianstad och Ulf Kleist från Mjölby.

Under några timmar var det ganska lugnt på gårdsplanen vid gården innan de första deltagarna började anlända efter spårproven, en del väldigt glada och en del lite besvikna över att det inte gått så bra som de önskat. Med uppehåll för fikaraster och lunch var det sedan dags för vattenproven också här förstås i olika svårighetsgrad.

Malin Svensson från Åseda hörde till en av de gladare deltagarna. Det var Malins och hunden Hildas första prov. Hilda är en två och ett halvt år gammal korthårsvorsteh och klarade både spåret och vattnet utmärkt. Hennes betyg var 8 på spår och 10 på vatten. (10 är högsta möjliga betyg).

Glada var också Marie och Johan Larsson från Ljungsbro över hunden Ockras prestation. Ockra är av rasen korthårsvorsteh och startade i både öppen klass med betygen 9-10 och i elitklass med betygen 10-10. Familjen Larssons döttrar, Svea och Selma, kramade om Ockra efter proven. Svea och Selma var de yngsta gästerna på provet och de fann sig väl tillrätta bland alla hundar och vuxna. Lite medhavda leksaker bidrog förstås till att dagen inte blev så långsam.

Det var många hundar som fick höga betyg under den här provdagen. Bästa vattenprov i öppen klass och vinnare av vandringspriset blev Johan Lindmark med hunden Jara av rasen Kleiner Münsterländer. Provets bästa deltagare och även klubbmästare 2017 blev Anders Svensson med korhårsvorstehn Shiba.

Vid femtiden på söndagseftermiddagen var provdagen slut och Åsa Green Brusbäck tackade alla deltagare, domare och funktionärer. En extra eloge fick Krister Larsson för sitt arbete med att förbereda allt praktiskt med spår och apportvilt. Ett tack riktades också till provets sponsorer Bozita/ Robur och Agria.
– Jag är stolt och glad över att vara ordförande i en sådan här härlig klubb med så många duktiga funktionärer och startande ekipage där alla hjälps åt och peppar varandra, sa Åsa.

Text och bild: GEN LARSSON

Share