Hästkrafter i många olika former

De trevliga kallbloden i Hogstad gillar att arbeta

Hästarna används till många olika köruppdrag som timmersläp, hästdragna slåttermaskiner med mera. Gårdens hästar gillar att arbeta.

HOGSTAD (JB)

Hos Jonny Åsenhed och Anna-Lena Johansson i Nyhem Svämbro mellan Hogstad och Bjälbo trivs fjordingar, nordsvenskar och ardennerhästar.

Att hästarna trivs märks inte minst på att de tryggt kommer oss till mötes för att få kontakt och kela. Att både Anna-Lena och Jonny har ett genuint hästintresse och att de också trivs med sina fyrbenta kamrater kan inte heller betvivlas.
– När jag var 17 år köpte jag häst i smyg, och jag har ridit mycket ända sedan jag var ung, berättar Anna-Lena, som växt upp med hästar i Västergötland.

Jonny, uppväxt på föräldragården vid Sättra mellan Väderstad och Ödeshög, kom tidigt i kontakt med hästar. Han berättar också hur mycket han tycker om att köra hästdragna slåttermaskiner, skogsslädar, vagnar med mera – vilket enligt Jonny är ömsesidigt eftersom dessa hästar är roade av det och vill arbeta.
– Hästarna här tycker alltså om att användas och de har en grund i körningen, exempelvis med släde. När jag lär upp en ny häst börjar jag då ofta med en tom timmersläde, förklarar han vidare.

Jonny är ofta med och kör hästskjuts, men ibland även skogskörningar, under olika evenemang.

Han har lång erfarenhet av att köra hästdraget på vägar. Då märks hur människor uppskattar hans hästdragna ekipage när han kommer åkande. Man måste emellertid ha trafikvana djur som dragare. Därför gäller det att även vänja fölen vid trafiken. De får därför gå bredvid mamman på vägen så att tryggheten där gör dem säkrare och säkrare.

– När det gäller foder och beten så är en grön vinter som denna inte så bra. Hästarna kan få i sig sand och jord när de river efter exempelvis rötter vilket kan skapa magproblem. Marken här innehåller också mycket sand. Det finns väl olika åsikter om detta, men vi kokar linfrö för att motverka problemen, säger Anna-Lena och Jonny.

Att hålla stora ardennerhästar kan kräva en del extra. Exempelvis skoning kan kosta dubbelt så mycket, och de är också matfriska med sina rejäla kroppar. Hästarna äter mestadels hö men med tillskott av kraftfoder och mineraler. Hö odlar man själva, dels runt Nyhem dels på ytterligare en gård.

Jonny har även en fördel av att han arbetar på en annan gård, så lantbrukaryrket kan han genom lång erfarenhet sedan unga år och uppväxten på föräldrahemmet vid Sättra.

Utöver hästarna är både Anna-Lena och Jonny intresserade av andra hästkrafter, nämligen de som sitter i amerikanska 50- och 60-talsbilar. De åker därför gärna på bilträffar runt om i södra Sverige. Men inte nog med detta; Jonny renoverar dessutom nedgångna veteranfordon med amerikanskt ursprung för att därefter kanske sälja dem.

Finns det inte en likhet mellan Jonnys och Anna-Lenas kallblodiga arbetshästar och de amerikanska veteranerna? Jo, båda kategorierna är verkligen rejäla samtidigt som de tilltalar många.

Text och bild: HANS BLOMBERG

Share