Gulliga alpackor står i kö till toa

Michael och Kerstin Still med några av de många djur hemma på gården i Norra Höjden.

NORRA HÖJDEN (JB)

På våra breddgrader är vi inte så vana vid att se alpackor, dessa lamadjur är släkt med kamelen. Men om man åker till besöksgården, Vallarnas alpackor i Norra Höjden, drygt två mil nordöst om Sunne, så får man vistas bland ett tiotal alpackor. Fredliga, gulliga djur som bara är lite nyfikna och gärna nosar på en.

Här bor paret Kerstin och Michael Still, som kom flyttande från Brandenburg utanför Berlin till Norra Höjden. De har åtskilliga djur av olika slag att titta på och vistas bland. Här anordnas alpackavandring på skogsvägar, gårdsvisning och här finns en superfin gårdsbutik.

Paret Still har valt ett annorlunda liv, ett meningsfullt liv. Hellre leva ett liv på det som naturen ger än ett liv i lyx. Kerstin arbetade som florist och trädgårdsmästare i Tyskland och Michael var byggledare för sprinklerarbetare. Men båda längtade efter lugnet på landet och helst i Sverige där de semestrat under flera år. De hittade sitt drömställe i Norra Höjden 2010.

De senaste åren har de öppnat sin besöksgård för allmänheten med öppet varje lördag eller tider enligt överenskommelse.
– Michael är så duktig på att bygga och har alltid något projekt på gång, säger Kerstin. Bara inhägnaden är ett mästerverk, 2,5-3 hektar är inhägnat område för att stänga skogens vilda djur ute och gårdens tama djur inne. Hökarna kan man inte göra mycket åt, de kommer seglande ibland och försöker beröva oss på någon kyckling, berättar hon.

– Förra året byggde jag gårdsbutiken av egna stockar ur egen skog och mitt nästa projekt är dammen som är halvfärdig. Vi har i alla fall planterat några näckrosor i den, säger Michael och skrattar. Den ska vi bara ha för att njuta av, kunna sitta ner och koppla av, fortsätter han.

På gården finns förutom alpackor, kaniner, silkeshöns, vaktlar, marsvin, påfåglar, katter och hundar. Alla tycks trivas med alla. På ett ställe sitter två hönor och pickar i alpackornas päls. Troligen några småkryp som faller dem i smaken. Det ser rart ut. En hönsmamma har adopterat fem små påfågelungar och hon har fullt upp med att passa på dem.
– Nu ska du få se, säger Kerstin, alpackorna har ställt sig i kö vid en speciell plats på marken. Där är deras toalett! De går alltid till samma plats och gör sina behov.
Plötsligt går den första alpackan fram böjer ihop sig lite och gör det han ska. Sen går han framåt och nästa alpacka tar ett steg framåt, kröker ihop sig och gör det han ska och så vidare. Enormt häftigt att se.

– Detta är den absolut bästa gödsel man kan ha, säger Michael och visar odlingarna av foder till djuren, som växer så det knakar. Två växthus med härliga grödor finns på gården, en bastu som Michael gjort i ordning, en annorlunda grillplats med mera. Det är så mycket arbete nedlagt här, Kerstins fina odlingar inte minst. Kerstin säljer sylt, gelé, marmelad, örtsalt, tvål, egna vävnader och tovade saker, hon är verkligen duktig.

– Vi försöker exponera oss så gott det går och är med under Hantverksrundan här, Medeltidsmarknad i Lekvattnet, Landsbygdens dag, i Rottneros Park och Skördemarknad på Värmlandsnäs, säger Kerstin, som också är väldigt mån om att finnas tillgänglig på nätet. Hemsidan sköts av henne.

Två ambitiösa människor, trevliga och gästfria, vill inget hellre än att få öppna sin besöksgård och berätta om sina djur. Gå in och titta på deras fina hemsida www.vallarnaalpackor. se och låt dig inspireras.

Text och bild: INGEGERD LÖWGREN-JANSSON

Share