Grillfritt Grållerally med ny trofé

Ordföranden har lagt beslag på den gamla

Thor Landby hälsar välkommen till Hjelmsborg och redogör för programmet som bland annat innebar ett besök på hembygdsmuseet i Östra Ryd.

RINGARUM (JB)

Svenska Fergusonklubben Grålle med Säte i Ringarum har genomfört sitt årliga rally. Denna gång utan den traditionella grillningen, på grund av förbudet som gällde. Men det bjöds på en åktur mestadels på grusvägar och med ett besök på museet som Östra Ryds hembygdsförening har. Thor Landby i Hjelmsborg, var den som åter igen in stod som värd.

Själv rattade Thor, som han själv uttryckte det, ”en renrasig amerikanare”, alltså en John Deere 3040 från 1966. En raritet som det inte finns så många av i Sverige.

– Jag hoppas jag blir förlåten att jag inte körde Grålle, men militärvagnen jag hade på släp är tryggare att dra med en lite större traktor.

För övrigt har han två Grållar, både bensinare och diesel, samt ytterligare ett gäng traktorer. ”Alldeles för många traktorer” som han själv uttryckte det, men ett 15-tal till antalet är det, varav tio är i fullt kördugligt skick. Sen har han även en grävmaskin och en lastbil i samlingarna, samt en hel radda gamla vagnar.

Rundan gick mot Östra Ryd och visade grållemedlemmen Kjell Kåkneryd runt i hembygdsföreningens museum och berättade en del om vad som fanns i samlingarna. Det var förresten också han som vann tipstävlingen med de frågor som fanns uppsatta utmed rallyvägen. Frågor som totats ihop av Håkan Bergström.

Totalt var det 21 ekipage som deltog i rallyt, varav tolv var av märket Ferguson.

Det var stor spridning i årsmodeller både vad det gäller traktorer och deltagare. En riktigt modern variant rattades av Elis Adamsson. Han hade nämligen en liten eldriven John Deere som han körde runt med på fältet där övriga traktorer var uppställda. En ung traktorentusiast som säkert blir en hängiven Grålleklubbsmedlem vad det lider.

Som vanligt ingick ett manöverprov och därmed tävling om Grålletrofén. Denna gång trofé nummer två i ordningen, sedan den första vandrat i en massa år.  Men förra året lade självaste ordföranden, Paul Johansson i Birkekärr söder om Gusum, beslag på den för gott efter tre inteckningar.

Nu var det Kent Bergström som vann och därvid får han som första person sitt namn ingraverat i den. Tvåa kom Olle Blomqvist och trea blev Åke Halldén.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share