Gårdsjö Lövhagen, Vikbolandet

Fastigheten ligger fint på Vikbolandet och här bedrevs ett aktivt jordbruk med mjölkkor fram till 1960-talet. Gården har gått i släkten i många år men nu är det dags för ny ägare att ta vid. Välkommen till Gårdsjö Lövhagen som är veckans Gård till salu.

Under senare år har marken som till störst delen är samlad i ett skifte varit utarrenderad. Skog om cirka 39 hektar med ett virkesförråd om 9 996 skogskubik vilket ger ett högt medeltal om 254 skogskubik per hektar enligt nyupprättad skogsbruksplan och av den framgår att avverkningsförslaget är totalt 6 336 skogskubik för perioden. Trädslagen fördelar sig på 57 procent tall, 25 procent gran, elva procent björk, fem procent löv och två procent ek.

Dessutom finns åkermark om cirka 27 hektar samt mindre del betesmark. Jakt på älg, rådjur, hare och vildsvin. Jakten är ej utarrenderad utan tillfaller köparen vid tillträdet. Jakttornen på fastigheten tillhör tidigare arrendator som forslar bort jakttornen innan tillträdet. Fastigheten är registrerad i Vikbolandets västra älgskötselområde. För närvarande har man jagat älg tillsammans med sex andra gårdar och under 2018 har man en tilldelning på en vuxen och fri kalv.

Köparen får tillgång till jakten vid tillträdet. Lugnt läge men ändå nära allmän väg. Knappt en kilometer till busshållplats och cirka sju kilometer till Östra Husby med affär, förskola, skola ett till nio, vårdcentral och pizzeria. Till Norrköping är det cirka 30 kilometer. Gårdsjö Lövhagen ligger nära havets pärla Arkösund med bad, båtliv och restauranger sommartid.

Mangårdsbyggnad, i behov av upprustning, i ett och ett halvt plan om fem rum och kök byggdes 1920, boytan är 145 kvm. Det finns även ett sommartorp med enklare standard, beläget cirka 500 meter från gårdscentrum. Båda bostäderna har ett vackert läge. Fastigheten har även mindre del i Gårdsjön och Dalmyrasjön och del i Östkinds häradsallmänning.

Under 2018 har man haft intäkter om cirka 90 000 kr på fastigheten från allmänningen och arrendet. Vi går in via köksentrén med heltäckningsmatta som du enkelt kan ta bort själv om du känner så. Köket har plastmatta, matplats, spis med glaskeramikhäll, vedspis, vedpanna från -74 samt kyl/frys -13. Ett stort skafferi, med trägolv och fasta hyllor. Vidare kommer vi till ett arbetsrum/genomgångsrum med trägolv.

Entréhall med trägolv. Skrubb under trapp med äldre varmvattenberedare. Vardagsrummet har trägolv och ej godkänd kakelugn. På övervåningen kommer vi först till en hall med trägolv och kattvind även den med trägolv. Utgång till balkong. På övervåningen finns badrummet renoverat 2003 med badkar, dusch, tvättställ, wc samt uttag för tvättmaskin. Ett sovrum och kattvind med trägolv, kattvinden döljer elcentral och vindslucka.

Ytterligare ett sovrum med trägolv, har använts som förråd bredvid tidigare eldstad. Det sista sovrummet på övervåningen samt kattvind med trägolv. Byggnaden värms via vattenburet system med vedpanna från -74, även elpatron finns. Sommartorpet har två plan på torpargrund, vid husesyn kommer vi in via hallen med korkmatta och skrubb under trappan i över våningen. Köket har trägolv, matplats, vedspis, bakugn, bänkspis (gasol). Vidare till vardagsrummet med trägolv och kakelugn.

Eldstäderna är ej besiktade. På övervåningen hittar vi hall och två sovrum med målat trägolv, det ena med öppen spis och det andra med platsbyggt skåp. Takhöjden på övervåningen är cirka 1,80 meter och får därför inte medräknas i boytan. Till gården hör en rymlig och ljus ladugård med en area på cirka 330 kvm, uppförd 1937. Djurdel med betonggolv och stege till höskulle, vattenreservoar och äldre varmvattenberedare. Tre dubbeldörrar mot framsidan och tre dörrar mot baksidan.

Höskulle med körbana och nyare körbro. Garage med jordunderlag och trappa till höskulle. I nära anslutning ligger en jordkällare. Bykstugan är uppförd i trä, har betonggolv och plåttak. Bodbyggnad uppförd i trä med tegelpannor på taket. Garage uppfört i trä där suterrängdelen har murade väggar, betonggolv och två portar. Här finns ett rum med masonitgolv och förråd med trägolv. Pumphus med murade väggar som innehåller vattenpump och hydrofor.

Text: HELENA KARLSSON Bild: ANDERS RISTENSTRAND

Share