Gammelgården reder sig bra

Lars Pehrson tar ut stiliga kon Charmaine 491. Hon tvekar först, vill nog inte vara med på bild. Sen får Lars truga henne tillbaka till ladugården.

Lars Pehrson tar ut stiliga kon Charmaine 491. Hon tvekar först, vill nog inte vara med på bild. Sen får Lars truga henne tillbaka till ladugården.

RUDSKOGA (VB)

Lars Pehrson på Gammelgården är nöjd med livet och valet av yrke. Gården han övertog från sin far är från början en arrendegård under kyrkans gamla domäner. Idag har han 75 mjölkkor, 125 kvigor och stutar.

– Vi verkar under en internationell marknad, så att kräva bojkott slår bara tillbaka på oss själva, säger Lars.

När EU slopade kvoterna första april så blev det snabbt ett överskott i produktionen. Europas bojkott mot Putins agerande i Ukraina har också bidragit. Den europeiska export som Ryssland slukade har upphört, något som naturligtvis även det har påverkat marknaden.

– Vi tillhör Arla som har monopolsituation över mind – re mejerier. Organisationen har samtidigt mottagningsplikt, som de mindre mejerierna slipper, säger Lars.

Nyligen sänkte Gävleortens mejeri priset på mjölk i produktionsledet med 75 öre. Allt detta är något som oroar alltfler mjölkbönder. Sveriges skatter på diesel gör också att kostnaderna är högre här i Sverige.

– Regeringen har lovat att återbetala tre kronor per liter diesel, men dessa pengar får man först året efter.

Den åtgärden påverkar minimalt för de bönder som dras med likviditetsproblem.
– Det gör ett öre per liter mjölk, så det är en minimal effekt att räkna med, menar Lars.

Andra länder i Europa säljer sina mejeriprodukter till underpris, främst gäller det ost. Hur ska man då kunna klara sig och få ha kvar sin gård även i framtiden? För Lars del har det varit lättare att hantera krisen. Han har en del i gården som hanterar mjölkproduktion, men han har även köttproduktion. Ett tredje ben i verksamheten är skogen. Detta gör att han har lättare att hantera likviditeten i sitt företag. Fattas pengar kan han avverka eller se till att sälja kött.

– Vår ladugård brann den 29 augusti 2012, en kalv gick åt. Turligt nog var de flesta djuren utomhus på bete den natten.

Lars fick lov att ordna tillfällig ladugårdsplats för djuren fram till att den nya ladugården kunde byggas klar på Gammelgården. Den 22 april året efter var den på plats och invigdes.

– Den nya ladugården har försetts med en robot som mjölkar korna, säger Lars och visar gärna runt. Det handlar om den senaste tekniken, där apparaten känner av om kon har mjölkats tidigare och hur långt tid som har gått sedan senaste gången. Korna är fria att gå in och ut i ladugården. Det finns mat inne och när de har mjölkats av roboten öppnas en grind ut till beteshagen.

– Korna ger tusen kilo mer per ko och år, med hjälp av roboten, det gör i runda tal cirka tvåhundra tusen kronor mer i inkomst, säger Lars.

Lars Pehrson är den sorts bonde som gärna pratar sig varm för lösdrift. Hans kor ska absolut vara ute på bete. Dels blir det öppna landskap och framförallt handlar det om djurens livskvalité.

– Korna mår bra av att vara ute, det är ljusare och de får sol, säger Lars.
Men det får inte vara för varmt. Då ser han till att ta in dem och sätter på sprutan och duschar dem.

I en marknadsekonomi där det blivit överproduktion så leder detta till att fler företag slås ut. Det drabbar dem som har en ensidig produktion och kanske en större ladugård för 500 eller fler djur?
– Ska man ha anställda så kostar det, då måste det självklart in mer intäkter. Att priset på mjölk inte har höjts på många år är förstås ett stort problem för mjölkbönderna.

Att näringen verkar på en internationell marknad gör att kooperationen köper in mjölk via olika länder, där mjölken i vissa fall är ännu billigare i inköp. Han kan förstå mekanismerna bakom som lett till krisen.

– De mjölkbönder som behöver nya lån där banken inte vill ta risken, har möjlighet att att få statlig lånegaranti. Frågan är om läget ändrar sig, annars binder man bara upp sig till större kostnader i framtiden? Det är inga lätta frågor detta.

Gammelgården drivs av Lars, ett dygnet runt jobb, som han trivs med. Sonen i familjen har satsat på ett annat yrke och och hjälper sin far på gården, om han vill ta över får framtiden utvisa.

På Gammelgården finns mjölkkor, kvigor och stutar. Nyligen har det fötts nya kalvar. Här finns höns som ger ägg till husbehov. Berith Johansson och hennes sambo Karl-Eric Henningsson har kommit till gården för att köpa femton liter mjölk. Berith fyller sjuttio år den 16 september och ska då baka en hel mängd ostkakor på lantmjölk.
– Mjölken är färsk och grädden är kvar, det blir goda ostkakor, försäkrar hon.

Text och bild: TINA PAPADOPOULOU

Share