Frukostmöte med Fyrklövern

Ett annorlunda frukostmöte och en annorlunda placering av stolar när företaget Fyrklövern, som sysslar med ekonomisk och juridisk rådgivning till mindre företag, presenterade sig.

VRETA KLOSTER (JB)

40 personer från 27 organisationer träffades under Fyrklöverns frukostmöte på Vreta kluster. Nätverk är viktiga för verksamheten och det tog man fasta på. Deltagarna fick presentera sig för varandra och gavs chansen att knyta nya kontakter.

Fyrklövern arbetar med ekonomisk och juridisk rådgivning till mindre företag. Framför allt är det företag inom de gröna näringarna man arbetar med. När Fyrklövern bjöd in till ett frukostmöte på Vreta Kluster hade man ett annorlunda upplägg.

I inbjudan stod det ”Vi vet alla att breda kontaktnät många gånger är avgörande för att lyckas med sin planerade utveckling.” och det var egentligen kring detta mötet kretsade.

Det var till att börja med bordsplacering så att deltagarna redan under frukosten fick träffa andra än sina vanliga kollegor och vänner. I klustrets aula blev det, efter frukosten, en snabb presentation av de deltagande och deras verksamheter samt av Fyrklövern. Filosofin med ledorden glädje, engagemang och lärande var framträdande när Fyrklövern presenterade sig.

Var det med från början eller varifrån kommer det här?
– Vi var fyra stycken som möttes, berättar Lars Bjerke, en av grundarna av Fyrklövern. Vi kände att vi hade en gemensam värdegrund en gemensam bas att stå på.
– Vi pratade om det mycket i början, varför vill vi göra det här och vad står vi för. Det var nog väldigt viktigt för sedan har det utvecklats till ett slags företagskultur där vi fortfarande är styrda av de här värderingarna. Vi står för långsiktiga relationer, ett omhändertagande av kunder och varandra, vi ska ha en balans i livet och vi ska tycka det är kul det vi gör.
– Den här kulturen med glädje, engagemang och lärande gör oss lite annorlunda än andra och har gett oss kraft att växa.

Det var ju också ett annorlunda grepp på mötet idag. Hur tänkte ni?
– Jag tror det är jätteviktigt att man skapar och vårdar sitt nätverk. Nätverket i sig visar sig alltid ha ett stort värde. Sedan vet man inte alltid på vilket sätt.

Före detta vd:n på Hushållningssällskapet, Christoffer Andersson, var den som ledde det mesta av frukostmötet. Han arbetar numera på Fyrklövern. Hur hamnade du här?
– Det var en ren tillfällighet, berättar han.
Mycket kort så träffades han och Carolina Åberg (Fyrklövern) på en gemensam fest när han hade lämnat Hushållningssällskapet. Hon frågade honom vilka planer han hade och ställde även frågan om han ville jobba på Fyrklövern.
– Man ska aldrig säga nej. Jag säger aldrig nej, jag säger inte alltid ja men jag säger aldrig nej egentligen för man vet aldrig vad det blir av det.
De hade en del kontakt och kom sedan fram till att satsa.
– De kände att det saknas en del, säger Christoffer Andersson. Vad händer efter att vi gjort färdigt bokslutet? Om kunden säger att jag vill göra det här, vi måste styra upp det här… De hade ingen som kunde jobba med de här frågorna. Där kommer jag in och hjälper kunderna med allt från det enklaste till gå in som styrelseordförande, rädda företag från konkurs, jobba som projektledare och jag hjälper dem som inte har tid med sådant.

– Jag är väl den, liksom våra jurister, som jobbar mest i hela området medan ekonomerna är mer stationera.
– Det var det berömda bananskalet som gjorde att jag hamnade här. Jag hade inga direkta planer och kände att jag ville testa något annat. Det är jätteroligt och jag trivs fantastiskt bra.
– Sedan älskar jag att utveckla företag och få chansen att få ordna en sådan här grej som frukostmötet. Det kommer folk som är positiva och glada, det är jätteroligt!

Tanken var ju bland annat att ge deltagarna en chans att skapa nya kontakter och det såg ut att lyckas. Efter mötet stannade många kvar och pratade med varandra. Vem vet vad som sattes igång den här morgonen?

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share