Framtidssatsande bilförsäljare

Bygger ny miljövänligare bilhall

Många företag med lokal Motalaanknytning arbetar med byggnationen som ska vara klar i oktober nästa år.

MOTALA (JB)

Wahlstedts Bil i Motala satsar för framtiden. En stor ekonomisk investering i nyoch ombyggnation av en supermodern och miljövänlig bilhall. Bygget är redan i full gång.

Grävskopor, sandhögar och säkerhetsstaket vittnar om att ett större projekt är på gång vid Wahlstedts Bil på Vintergatan. Företagets vd Mauritz Wahlstedt berättar att det handlar om en helt ny byggnad som ska uppföras samt ombyggnation av befintliga lokaler, sammanlagt 2 300 kvadratmeter.

– Vi bygger, som vi anser, Motalas modernaste bilhall, säger Mauritz Wahlstedt och förklarar närmare:
– Vår nya bilhall blir miljövänlig och hållbar med allt vad det innebär. Vi förbereder digitalisering för elbilar där uppladdningen sker underifrån, laddningstekniken finns i golvet. Vi satsar helt på led-armaturer. Ny ventilation med både värme och kyla ska installeras. Vi har sedan tidigare bergvärme och med den nya tekniken kommer överskottsvärmen sommartid tas omhand för att användas på vintern.
– Vi har redan isolerat taket i den befintliga bilhallen och allt i övrigt kommer att bli nytt för att få en trivsam bilhall för både kunder och vår personal.

Planeringen av projektet har pågått sedan 2015 då kommunen beslutade om en ny detaljplan och företagets avsikter fick vila några år.

Hur är det att få vara med om en sådan här stor satsning?
– Det känns riktigt bra. VW Group Sverige ställer krav på hur de vill att bilhallen ska se ut och sedan har vi adderat lösningar utifrån våra önskemål. Vi strävar efter att hela tiden förbättra och utveckla företaget.
År 2010-2011 gjordes en till- och ombyggnad på Scania och 2012 införskaffades en fastighet i nära anslutning till huvudbyggnaden där en skadeverkstad byggdes upp. Under 2016 byggdes bilhallen för Skoda om.

Har ni investerat färdigt när det här är klart?
– Nej, arbetet pågår hela tiden med ständiga förbättringar av verksamheten med fokus på att upprätthålla hög kundnöjdhet och miljövänliga investeringar, svarar Mauritz Wahlstedt som varit verksam i företaget sedan 1980 och varit dess vd sedan 1992 då han tog över efter sin far Robert.

Wahlstedts Bil är fortfarande ett familjeföretag. Dottern Isabelle arbetar på ekonomisidan och sonen Marcus är märkeschef på Volkswagen Personbilar.

Bolaget sysselsätter 71 anställda.

Blir det några nyanställningar i och med nysatsningen?
– Nej, det är inte aktuellt i dagsläget.

Många lokala företag är involverade i byggnationen av den nya bilhallen. Parallellt med bygget pågår arbetet precis som vanligt.

I oktober 2020 beräknas nyinvigningen äga rum.

Text och bild: MARIA LIDBERG

Share