Förenade nytta med nöje

Ulf Jonsson använde sin Ferguson 35:a med tillkopplad vagn och Rottnekran för att köra timmer.

Ulf Jonsson använde sin Ferguson 35:a med tillkopplad vagn och Rottnekran för att köra timmer.

VALDEMARSVIK (JB)

Skogsdagen som Svenska Fergusonklubben Grålle och inte minst makarna Else- Marie och Ulf Jonsson arrangerande blev en framgång på flera sätt. En hel del folk kom och tittade och serveringen drog in hela 4 000 kronor netto, som gick till Världens barn. Tala om att förena nytta med nöje.

De gamla trotjänarna fick visa vad de duger till i skogen när det arrangerades en skogsdag vid Bygget, som ligger strax utanför Valdemarsvik. För att illustrera kontrasterna och den tekniska utvecklingen, så visades även en modern skördare i arbete av Bo Eriksson i Lundby, som inte heller ligger så långt därifrån utmed vägen mot Gryt.

Längst tillbaka tidsmässig var förstås Bengt Lindgren som körde med sin häst. En nordsvensk, med namnet Semira. En annan maskin, nämligen en skotare av märket Rottne Blondin, var en maskin som låg någonstans mitt emellan på tidsskalan.

Totalt var det ett 15-tal ekipage som visades upp i arbete i den som skogsbete klassade biotopen.
– Den här hagen som kallas Hästhagen, klassades som skyddsvärd biotop på svärfars Stig Lindéns tid, berättar Ulf Jonsson.

Men han skrev aldrig på avtalet, som tagits fram av Mikael Burgman på dåvarande Skogsvårdsstyrelsen, utan det blev först sedan Stig och Else- Marie tog över som detta skedde officiellt.
– Svärfar tyckte att om han skött detta i 50 år, så kunde han fortsätta med detta utan att skriva på.

Det går ju numera ut en viss ersättning för de åtta hektar som området omfattar, eftersom det måste skötas efter de regler som finns i avtalet och de anvisningar som fortlöpande ges.

Det ska gå betande djur där under sommarhalvåret. Kalavverkning blir det aldrig fråga om och det ska finnas träd i olika åldrar som växer tillsammans. Ingen monokultur här alltså. Blädning kan förekomma, för att öppna upp mindre ytor, så att solljuset förmår tränga igenom och gynna den biologiska mångfalden.

– Bland annat innebär detta att man inte får köra sönder marken i samband med avverkning. Nu när vi körde med dessa lätta maskiner så syns det nu i efterhand inte att vi kört fram där. Sen var det ju bra förutsättningar också, med tjälad mark.

Bra tjäle var det också på gärdet där det var parkering och där utspisningen av de cirka 250 besökarna skedde. Där hade Ulf förberett det hela genom att hålla undan snön tidigare i vinter. Det serverades minst sagt lokalproducerat. Huvudingrediensen var två helstekta vildsvin. Till det lokalproducerade hörde även hembakta sockerkakor, som Else-Marie stod för.

– Det är en kul grej att hålla på med något sånt här och visa hur det gick till förr. Sen kommer ju de gamla grejorna till användning.

Tanken var att den gamla tändkulemotorn, som finns i Gryt, skulle dra en vedkap, men den uteblev på grund av tekniska problem. Men Ulf använde istället sin Fordson Höglund för att dra den vedkap som ändå demonstrerades.

– Vi kommer även att träffas några för att ha en vårbruksdag och senare för att med bindare meja det vi har sått. Fast vi bestämmer inte några datum för detta, eftersom det är väderberoende, säger Ulf Jonsson, när han summerar den lyckade skogsdagen.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share