Fjortonde milan i Godegård tänd

Bra väder hjälpte till att göra tändningen till en riktig folkfest

Janne Ahlm och Anders Nylund fyller på ved varefter det behövs i den nytända milan.Någon gång i vår ska kolet vara redo att tas ut och milan rivas. Då blir det ny folkfest.

GODEGÅRD (JB)

Det var många som kom till Sjölunda såg när Godegårds Skidklubbs fjortonde mila tändes. Vädret var också på bra humör, så det gjorde nog sitt till. Stig-Arne Johansson, känd även utanför Godegårds sockengräns, hälsade välkommen redan klockan 10. Då spelade Jularboklubben medryckande toner och det fanns både fika och kolbullar att äta.

Två personer har varit med och byggt alla 14 milorna och det är Sven Hellqvist och Anders Nylund. De kunde berätta att årets mila innehöll 90 kubikmeter rest ved och veden hade skänkts detta år från Glottra skog. Cirka 2 000 arbetstimmar har det blivit och det har varit många hjälpsamma och flitiga händer vid milbygget. Allt arbete är också ideellt.

Tomas Sävenstedt sjöng och spelade dragspel från milan topp. Alla som ville kunde sjunga med i Dan Anderssons ” Jag väntar vid min mila” och ”Du gamla du fria”. Ordf. i GSK, Olle Karlsson höll därefter ett kort tal.

Ett kort tal höll också kommunstyrelsens ordförande i Motala, Annelie Almérus. Hon hade fått det ärofyllda uppdraget att tända milan. Med hjälp av Sven Hellqvist specialblandning (tyre) slog lågorna snart upp ur milans inre. Men brinna får det inte göra, bara pyra eller kola som det heter.

Milan är en så kallad resmila med skorsten. Nu måste den passas dygnet runt tills det kolat färdigt.

Även de som på ett eller annat vis hjälpt till fick en chokladask som tack. Det kan vara resning av milan eller det som är runt omkring, bakning av kakor och bullar, och mycket annat som behövs för att det ska fungera. De som räknades upp var: Janne Ahlm, Håkan Karlsson, Arne Axelsson, Ulla- Britt Skill, Sol-Britt Almsin, Yvonne Brandt, Kerstin Åsbom, Lena Ahlm, Sven Hellqvist, Jan Bromé, Arne Köhl, Anders Bard, Bengt Hellqvist, Torvald Byström, Stellan Axelsson och Anders Nylund. Hoppas nu inte att undertecknad glömt någon.

Med milan i bakgrunden fortsatte besökarna att köpa lotter, fika, lyssna på de glada tonerna från Jularboklubben eller äta kolbullar. Tidvis var kön lång till grillarna där kolbullarna stektes. Millert Ahlm såg till att det var full fyr hela tiden, så damerna som skötte stekpannorna hade det riktigt hett om öronen.

I vimlet av människor fanns även Peter Berry. Han är bosatt i Lund och även speleman och han samlar musiklåtar från Abraham Hagholm (1811–1890) från Godegård. Låtarna och livsödet om Abraham har han samlat i en bok ”Abraham från Godegård” och nu har Peter också gett ut ett häfte med valser från början av 1800-talet av denne Abraham Hagholm.

Krister Karlsson, som även han är speleman, visade häftet som finns att köpa hos Östergötlands spelmansförbund eller hos Peter Berry.

Det är en riktigt folkfest när milan ska tändas och även när kolet ska tas ut. Det lär bli någon gång i vår, för milan ska ligga och kallna ett bra tag.

Någon påpekade i vimlet att det förmodligen blir en marknad den 1 maj i Godegård. Kan nu bara ”Covidden” hålla sig lugn, så har vi två roliga evenemang att se fram emot i vår.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share