Fjällvandring i härliga Härjedalen

Spontanspel på horn och flöjt. Getbonden Alf Wagenisus lyssnar eftertänksamt till horn och flöjt.

HÄRJEDALEN (JB)

Ett oväntat men mycket intressant kulturmöte gav oss en kväll då vi fick chansen att hälsa på Lillåsens fäbod just på fjällsidan nära Ljusnan strax utanför Bruksvallarna. Egentligen var vi inbjudna av getbonden Alf Wagenius som varje sommar låter sina tre fjällkor och 20-talet getter beta markerna där fäboden sedan många år fungerat och alltså gör fortfarande.

Alf Wagenisus är inte bara intresserad getbonde, med en flock som han noga mjölkar varje morgon och av getmjölken sedan gör fantastisk god getost i olika former. Han är också en stor älskare av folkmusik och då vi i gruppen hade både Göran Jacksson, riksspelman på kohorn, och hans musikkollega trumpetaren Tommy Ljung som nu också lärt sig ta ton både på kohorn och näverlur blev det en spelkväll med studiebesök i både ladugård och gethägn.

Kvällen var fin även om också några knott försökte stämma in i orkestern där toner från kohorn och näverlur också kompletterades med fint flöjtspel av Alf Wagenisus vän waldorfpedagogen Gerhard Schrom.

Så hämtade Alf Wagenius plötsligt fram ett mycket gammalt bockhorn som faktiskt Göran Jacksson lyckades få ton i – en ganska låg och samtidigt mjuk klang. Såväl besöket i ladugården med de små båsen för alla getterna, och något större för korna, liksom upplevelsen av att getterna från betet i fjällkanten, när de hörde locktoner, plötsligt kom rusande och hur ledargeten Olga med ett spänstigt hopp tog sig över hägnet och ner till oss på gårdsplanen framför den gamla vackra fäbodstugan.

Att vi dagen efter besökte Alfs lilla välsorterade och av många besökta ostaffär i Bruksvallarna var en naturlig följd av den sköna upplevelsen på en än idag, år 2016, fungerande fäbod som bjöd både gammal kultur, extra klanger och smaker.

Text och bild: BERNT KARLSSON

Share