Fint vin på egenodlade druvor

Utbildning på Särtshöga vingård

Kursdeltagarna är koncentrerade för att lära sig mer om konsten att tillverka mousserande vin.

VÄDERSTAD (JB)

Torsdagen den 16 januari samlades medlemmar i föreningen Svenskt vin för att lära sig mer om konsten att producera mousserande vin av hög kvalité. Inbjuden som kursledare var Pierre-Yves Bournérias från oenologiska institutet Champagne Frankrike.

Särtshöga vingård ligger inte långt från Väderstad mitt ute på slätten. Landskapet är platt och vid horisonten åt väster ser man Ombergs siluett. Där i den östgötska myllan driver Niclas och Anna Albinsson en vingård. Bland de svenska vingårdarna som producerar mousserande vin är Särtshöga bland de större.

– 2012 var startåret och hittills har det gått bra. Mitt mål är 10 000 stockar, kommenterar Niclas.

Sveneric Svensson, ordförande i branschföreningen Svenskt vin, framhåller att Sverige har fantastiska förutsättningar för att producera kvalitetsvin.
– Vårt klimat bidrar till att framställa friskt vin med hög syra, och den druva som vi använder är solaris vilken passar utmärkt i vårt klimat, säger han.

Föreningen Svenskt vin ordnar även kunskaps- och kompetensutveckling så dagens utbildning är ett led i den satsningen. Denna utbildningsdag är många av de som satsar på svenskt mousserande vin på Särtshöga för att ta del av Pierre-Yves Bournérias erfarenhet och kunskap. Utbildningen i dag är att räkna som en spetsutbildning för de som är intresserade.

Att framställa mousserande vin är en omständlig process som fordrar mycket handarbete. Druvorna läggs hela i pressen och sedan går saften till tankarna och en del av vinet lagras på ekfat. Trycket i flaskor som ligger på jäsning måste kontinuerligt kontrolleras och speciella flaskor krävs för att de inte ska explodera.

Sveneric berättar om madam Clicquot som i början av 1800-talet ägnade sitt liv åt att utveckla sitt champagnehus. Hennes vin fick en andra jäsning och socker och jäst tillsattes.

Flaskan lagras svalt och då jästen ätit upp sockret bildas kolsyra, vilket ger vinet sina bubblor. Buteljerna placeras i lutande ställning med flaskhalsen nedåt.

Jästfällningen som samlas i flaskhalsen avlägsnas när kapsylen lossas vilket kallas degorgering. Sedan försluts flaskan igen. Madam Clicquot ska enligt traditionen gjort hål i sitt matsalsbord och förvarat flaskorna där tills de blev färdigjästa.

Då det är dags att förbereda flaskorna för servering, ställs flaskorna upp och ner i träställningarna. Där snurras flaskorna ett kvarts varv en gång om dagen i fyra veckor. Jästen i flaskorna samlas då längst ner i halsen under kapsylen, när man sedan fryser halsen kan kapsylen öppnas och jästen skjuts ut, berättar Niclas.

– Alla svenska vingårdar odlar sina egna druvor och många av vinerna säljs på systemet. Än så länge är det inte tillåtet att sälja flaskor direkt till konsumenten, berättar Niclas vidare

Vill man prova på vinet från Särtshöga har gården en restaurang där vinet serveras. Förutom vin finns även cider från gården. Under sommaren är det en upplevelse att njuta av mat och vin samt utsikten över slätten och en vingård.

Text och bild: INGA BIRGITTA WIDÉN HANS BLOMBERG

Share