Fest med jordbruket i centrum

Johnny Blomqvist lastar av havrelasset och det är Tord Westman som matar tröskverket, medan många intresserade ser på. En spännande upplevelse för de yngsta och nostalgi för de äldsta.

Johnny Blomqvist lastar av havrelasset och det är Tord Westman som matar tröskverket, medan många intresserade ser på. En spännande upplevelse för de yngsta och nostalgi för de äldsta.

GRYT (JB)

Det var folkfest på hembygdsgården Björk udden i Gryt när hembygdsföreningen hade bjudit in till sin sedvanliga sommarfest. Ideella krafter ordnar på detta sätt en trivsam dag, detta år med en speciell inriktning på jordbruket.

– FN och Gryts hembygdsförening satsar detta år speciellt på jord och skog. 2015 är det internationella jordåret, sade lantbrukaren Krister Steen och höll samtidigt upp en påse fylld med just jord.

Han konstaterade samtidigt med professor Johan Rockström att den största mänskliga revolutionen ägde rum när vi blev jordbrukare. Men det har också på senare tid skett en oerhörd förändring, från den tid då alla var lantbrukare till idag när det är så lite som en procent lantbrukare som försörjer alla andra.

– För framtiden måste vi tänka om och alla måste bli planetskötare, menade Steen.
Han hävdade dessutom att jordbruksjorden ger tiofalt tillbaka. Alltså om vi stoppar in en energienhet så får vi tio tillbaka.

Energi på lite olika sätt gick det åt när tröskning på gammalt vis visades upp. Det var Ulf Jonsson i Bygget som tagit med sig det som en gång var hans svärfars tröskverk, av märket Thermaenius tillverkat i Hallsberg 1924, med tillverkningsnummer 15012. Detta drogs av en tändkulemotor, tillverkade i Vimmerby och nu i Krister Steens ägo.

Sen gick det förstås åt energi att köra fram lasset med havreneker. Det var Bengt Lindgren som gjorde detta med hjälp av det nordsvenska stoet Semira. Lastade av lasset gjorde Johnny Blomqvist och matade tröskverket gjorde Tord Westman.

Ulf Jonsson tog hand om säckarna med den tröskade havren. Kaj Engman förbrukade även en del energi när han för hand forslade undan halmen som kom ut i bakändan av tröskverket.

Som vanligt vid dylika tillställningar drar det till sig folks intresse när något dunkar och går, samtidigt som det ryker.

Förevisningen av hur tröskning gick till gav nya generationer möjlighet att med egna ögon se hur det gick till. För de äldre i publiken blev det istället en nostalgisk återblick med minnen som letade sig fram från tider som flytt.

Som vanligt bjöds på musikunderhållning och från scenen sjöng Örjan Dahlberg till eget komp på klaviatur och lite senare tog ”Knutte med PG” vid. Chokladhjulet rullade förstås och i de olika lotteristånden pågick kommersen.

Kaffeserveringen är förstås ett viktigt inslag under en dag som denna. Som vanligt köptes kaffebiljetter vid stugknuten och sedan serverades besökarna genom köksfönstret.

Hembygdsföreningen ordförande Erik Lundberg kunde nöjd konstatera att det blivit en allt igenom lyckad tillställning, med mycket folk. Något som inte minst det perfekta sommarfestvädret bidrog till.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share