En vacker skylt med gårdsnamnet

Företagsköpet blev en solskenshistoria

Ann-Marie och Torbjörn Bergsten driver Plåt och Dekor som gör gårdsskyltar och väggsmide.

LINKÖPING(JB)

En stolpe vid vägkanten med en skylt i svart plåt som berättar vad namnet på gården är, det är något som alltfler landsbygdsbor skaffar. Det är inte bara snyggt, det underlättar även för folk att hitta dit.

Precis en sådan skylt står vid Hässlekulla intill Kolbyttemon i skogarna söder om Linköping. Där bor och arbetar Torbjörn och Anne-Marie Bergsten. För fyra år sedan tog de över företaget Plåt & Dekor, och på skylten står det just det: ”Plåt & Dekor Hässlekulla”. Företaget tillverkar och säljer gårdsskyltar och annat smide, och har snabbt blivit en framgångssaga, inte minst på det personliga planet.

Företaget Plåt & Dekor startade ursprungligen i Mjölby 1989, och när Torbjörn såg en annons om att det var till salu slog han till. Möjligen lite förhastat eftersom han inte hade frågat sin fru, men Anne-Marie var med på noterna och tog ett snabbt beslut om att sluta sitt dåvarande jobb på dagis.

Företaget var bekant sedan tidigare och när Torbjörn fyllde 50 hade han fått en skylt med gårdsnamnet i present, så de visste att det handlade om bra produkter. Dessutom kom köpet helt rätt i tiden. Anne-Marie kände att hon var nära att gå in i väggen och behövde en förändring i sitt liv. Affären blev en vändpunkt på flera sätt och nu känner paret att de hittat rätt både arbetsmässigt och i livet i stort.
– Det här har varit en solskenshistoria på många sätt. Jag känner att jag mår fruktansvärt mycket bättre som person nu, förklarar Anne-Marie.

Plåt & Dekor är mest kända för sina gårdsskyltar med gör även boxskyltar, väggsmide och vindflöjlar. Produkterna säljer de på mässor, via nätet och genom kontakter. På hemsidan kan man gå in och designa sin egen skylt. Utbudet är stort och de försöker alltid tillgodose kundens önskemål så långt det är möjligt. Det finns endast två, tre andra större företag i hela landet som gör något liknande. Det är dock bara Plåt & Dekor som åker på mässor och där tar de med sig dator och skärmaskin och brukar säljer en hel del på plats.

– Många kan gå och tänka på att skaffa en skylt under väldigt lång tid utan att komma till skott. På mässorna får man ett bra pris och det är smidigt, och då slår de ofta till. Men det kan också vara att de sett oss på en mässa och beställer på nätet ett halvår senare, säger Anne-Marie och berättar att det finns många skyltar som ser ut som deras, men att många av dessa är gjorda i plast eller papp.

Hässlekulla har många uthus och där pågår en liten flyttcirkus för tillfället. Kontoret har flyttat till större lokal och nu håller Torbjörn på att bygga en ny verkstad i ladan. Där finns också ett stort lager som gör att de snabbt kan ta hand om beställningar. De har investerat i en bandmaskin och nästa steg är att få in en laserskärmaskin för att kunna utöka verksamheten ytterligare. Råplåten får de från ett företag i Mjölby. Sedan svetsar Torbjörn ihop delarna som därefter skickas på lackning i Vadstena innan det är dags att sätta på text och fixa slutfinishen.
– Så länge det finns en enda gård som inte har en skylt finns det efterfrågan, säger Torbjörn.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share