En campingpärla vid Skärblacka

JB 0529 - 09Naturskönt och med härligt bad som stort plus

SKÄRBLACKA

Mårängens camping vid Skärblacka är en av flera små fina inlandscampingar i vårt område. Den ligger väldigt vackert intill sjön Mårn och campingen har funnits i många år. Två par som tidigare hade säsongsplats på Mårängen tog över anläggningen 2013 och sedan dess har en hel del förbättringar gjorts, och campingen har fått ett riktigt uppsving de senaste åren.

Efter några dagar i husvagnen på Öninge camping, följt av en helg på Amundebo Södergård i Ulrika så beslöt undertecknad, alltså Klas Johansson samt fru Ann-Sofie att bege sig till ännu en camping i Östergötland.

Valet föll på Mårängens camping i Skärblacka. Innan avfärd så undrade min far vart vi skulle bege oss denna gång, och då jag berättat detta så utbrast han: ”Skärblacka!”, sen blev han tyst en stund innan han sa: ”Har de en camping där…?” Nej, Skärblacka är nog inget som de flesta förknippar med campingsemester, men där finns faktiskt en riktigt naturskön campingplats, och med många säsongliggare.

Namnet är Mårängens camping och den är belägen intill den lilla sjön Mårn strax norr om samhället. Den förra arrendatorn av Mårängens camping, Rita Andersson, drev anläggningen från 1994 fram till 2013 och de sista åren hade hon pratat i flera år om att sluta.

Detta berättar Thomas ”Räka” Johansson som tillsammans med sin fru Anna Williams är den som sedan 2013 driver Mårängens camping. Men de gör detta tillsammans med ett annat par, Tomas Brorsson och Anki Backström Brorsson. Båda paren hade säsongsplats på Mårängen, så de var ju alla införstådda med vad som krävdes för att fortsätta att driva och vårda anläggningen.

Att enbart leva på campingen är svårt berättar Thomas ”Räka”, därför har han kvar sitt ordinarie arbete, men under sommarhalvåret är han tjänstledig därifrån. Sedan de nya arrendatorerna tog över 2013 har en hel del gjorts för att öka standarden, och Thomas Johansson berättar att de successivt försöker förbättra det som är slitet.

Det finns två stycken servicehus på Mårängen, och det ena av dessa nybyggdes under 2013. Det ersatte då ett äldre nergånget servicehus. En del förändringar ska i år göras vid det nybyggda huset, till exempel ska det bli duschar i byggnadens största utrymme och diskavdelningen som nu finns utomhus på gaveln ska flyttas till baksidan och byggas in.

JB 0529 - 11I campingens andra ände och nära badet finns ett annat och betydligt äldre servicehus, och där finns det toaletter, dusch och också ett kök. En ny reception inklusive en kiosk, samt en stor altan byggdes under 2013. Mårängens camping har fått ett stort uppsving de senaste två till tre åren, det berättar Thomas. Kanske är förbättringarna som börjat göras en orsak till detta.

Campingen har ett 60-tal uppbokade säsongsplatser, och många har tillkommit för år 2015. Mårängens stora plus tycker jag är det natursköna läget. Runt omkring är det ganska så kuperat. Rätt så höga berg tornar upp sig åt de flesta håll runt området, så det känns som att campingen ligger i en gryta. Från receptionens nybyggda altan har man en härlig utsikt ner mot sjön och badplatsen.

Etthundrafemtio meter norr om badplatsen finns en annan vik av sjön, och där är det också badplats och även badbryggor. Thomas ”Räka” Johansson berättar att det finns ett fantastiskt fint motionsspår alldeles intill campingen, något som han tycker tillför mycket. Vid en av husvagnarna sitter Stig och Eva-Britt Rubin från Vadstena och tittar ur över omgivningarna.

De berättar att de tidigare hade säsongsplats vid Rimforsa men att de fick lämna den campingen då den lades ner. Deras grannar i Rimforsa var vid stängningen snabba att i stället flytta till Mårängens camping. Snart fick paret Rubin frågan om de inte också skulle komma till Skärblacka. Så blev det och vännernas husvagnar står nu uppradade på exakt samma sätt i Mårängen som de tidigare gjorde i Rimforsa.

Stig och Eva-Britt trivs alldeles förträffligt i Skärblacka och de öser beröm över paren som driver campingen, paren Brorsson samt Johansson- Williams. Stig och Eva-Britt tillbringar alla helger under sommarhalvåret på campingen och självklart större delen av sommaren. – Vi är nog de första som kommer hit på våren och de sista härifrån på hösten, skrattar de. De kan också berätta om en hel del aktiviteter på Mårängens camping.

Från midsommar och framåt är det tipspromenad samt dans varje lördag. Vid midsommar dukas det långbord och där får de som vill vara med och äta sill och potatis och kanske skåla med snaps. Vid valborg tänds en brasa, och på sensommaren hålls det kräftskiva. Ofta tas egna initiativ till olika aktiviteter.
– Ibland plockas kubbspelet fram men minst lika ofta spelar vi mölkki, det är ett finskt sällskapsspel som påminner en hel del om kubb, berättar Eva-Britt Rubin.

Jag frågar om det inte är lite långt till servicehuset, men Stig svarar att han brukar ha en cykel när han ska dit. Stig och Eva-Britt tycks ha hamnat helt rätt då de placerade sin husvagn på Mårängens camping i Skärblacka. Och jag kan förstå att campinggästerna trivs. Visst; det finns campingar som har nyare och fräschare gemensamma utrymmen, men det natursköna läget med bad plats alldeles intill är svårslaget.

Att de som driver campingen är trevliga och tillmötesgående är också väldigt viktigt, och det tycks de ju vara på Mårängens camping. Detta var vårens tredje campingkoll, men nu dröjer det några veckor tills nästa utfärd kan bli av. Då är tanken att jag och Ann-Sofie ska ta oss utanför Östergötlands gränser och till ”Sveriges närmaste vildmark”, nämligen Tiveden.

Text och bild: KLAS JOHANSSON

Share