Eftersöksprov och klubbmästerskap

Stående fågelhundar gjord fint ifrån sig i Åsbo

BOXHOLM (JB)

Söndagen den 12 augusti arrangerade SVK Småland/Östergötland sitt årligt förekommande prov i eftersöksgrenar i Boxholm. I samband med provet utsågs också årets klubbmästare. Totalt deltog 20 ekipage uppdelat på ungdomsklass, öppen klass och elitklass.

I Centrumkyrkans vackra kursgård Åsbo Sjögarp höll Svenska Vorstehklubbens lokalavdelning Småland/Östergötland det numera traditionella eftersöksprovet för stående fågelhundar söndagen den 12 augusti.

– Det finns ingen bättre plats för att hålla ett eftersöksprov menade domare Ulf Kleist från Mjölby. Här har vi nära till både fina spårmarker och Sjögarpsjön för vattenapportering. Att det dessutom finns möjligheter till servering är ytterligare ett plus. Det är helt enkelt en fantastisk plats och det är förstås därför det har blivit en tradition sedan ganska många år tillbaka att det hålls ett prov här i augusti.

Arrangemanget startade tidigt på morgonen och flöt på fint under hela dagen. Tack vare att det var två domare och flera spårläggare kunde spåren klaras av väldigt effektivt. Provansvariga Lena Bäckman och provledarna Åsa Brusbäck Green och Krister Larsson fick beröm för ett mycket välarrangerat eftersöksprov. Efter spåren var det ett kort avbrott för lunch innan det var dags för vattenapporteringen. Vädret var perfekt för ett arrangemang av det här slaget. Lite regn föll under morgontimmarna men det klarnade upp så småningom och temperaturen var lagom för såväl hundar som förare.

– Vi är så tacksamma för alla som hjälpt till den här dagen, sade Åsa Brusbäck Green som är ordförande i SVK:s lokalavdelning Småland/Östergötland. Det går åt ganska många ideella krafter för att kunna arrangera ett prov av det här slaget.

Förutom Ulf Kleist var Birger Knutsson från Alingsås jaktprovsdomare vid eftersöksprovet.

– Jag tycker att detta var ett mycket proffsigt och trevligt arrangerat eftersöksprov, sammanfattade Birger Knutsson dagen vid prisutdelningen. Det har dessutom varit många bra hundar och överlag mycket fina resultat vilket är glädjande.

Resultat: Unghundsklass:

1:a i vattenapportering Münsterhusets Elton med förare Annelie Fransson

1:a i viltspår Trubadurens Victoria Spicey med förare Åsa Brusbäck Green

Öppenklass:

1:a Münsterhusets Dixie med förare Johan Kastensson

Bästa vattenapportering gjorde Münsterhusets Elton med förare Annelie Fransson

Bästa spårhund var Jaktfjällans Pulver med förare Lena Bäckman

Elitklass:

Trollängens Tova med förare Karl-Oscar Lund var bästa hund i såväl viltspår som vattenapportering och korades därmed också till årets klubbmästare.

_______

I Svenska Vorstehklubben ingår raserna Vorsteh, Münsterländer och Viszla. Läs mer om föreningen och de olika lokalavdelningarna på www.vorsteh.se.

Text och bild: GEN LARSSON

Share