Djurbergs firar 150 år under 2021

Klassisk järnhandel har breddat sig med tiden

Sedan 1978 hittar man företaget vid infarten till Söderköping.

SÖDERKÖPING (JB)

Det grundades på Hagatorget 1871 och 150 år senare finns företaget fortfarande kvar, om än på annan plats i staden. Djurbergs började som en järnaffär men idag har man en stor bredd… i sortimentet och kan erbjuda det mesta inom bygg, järn, färg, skog, trädgård, vitvaror, hushåll, jakt och fiske.

Det finns några riktigt gamla företag i Söderköping. Vi har Sveriges äldsta bokhandel som grundades 1815, vi har Jannes Hembageri med rötter tillbaka till 1895 och så har vi Djurbergs som fyller 150 år i år.

Det var 1871 som Carl Johan Djurberg grundades företaget med butik på Hagatorget. Då var det en liten järnbod vars storsäljare var hästskor under många år. Med tiden har dock både butiken och utbudet vuxit ordentligt.

Efter ett kortare stopp på Storgatan 1 flyttade man 1907 till Högbergska Handelsgården på Storgatan 4. Den första tiden hyrde man lokalen av specerihandlaren Henning Högberg men 1948 tog Djurbergs över. Då kom också det verkliga lyftet för företaget och man byggde så småningom ut de 300 kvadratmeterna till 450.

Vid hundraårsjubileet 1971 hade man 14 anställda och en omsättning på drygt tre miljoner. Båda siffrorna har stigit rejält sedan dess.

1967 hade man köpt upp Bröderna Nilssons järnhandel men lagt ned verksamheten och faktum var att även Djurbergs stod lite i valet och kvalet över hur man skulle göra med företaget på 70-talet. Det behövdes nya lokaler och 1978 flyttade man till dagens adress på Ågatan 4.

Då var det Nils Djurberg, som var tredje generationens Djurbergare som var ägare till företaget. Det blev även en fjärde generation, men 2003 såldes Djurbergs till familjen Larsson. Idag har pappa Sören lämnat över till sönerna Andreas som är vd och Adam som är vice vd och byggchef.

Efter 132 år med familjen Djurberg har det hittills blivit 18 år med familjen Larsson. Och det är ett helt annat företag än det som en gång grundades vid Hagatorget på 1800- talet. Nu, år 2021, har Djurbergs en yta på 4 000 kvadratmeter, 34 anställda, 19 000 artiklar och en omsättning på 109 miljoner kronor.

Idag är man en mångsidig verksamhet och presenterar sig själva med orden:
– Hushåll, Jakt & Fiske. Vi sticker inte under stol med att vårt mål är att bli ditt förstahandsval när du väljer bygghandel och färghandel i Söderköping. Och för att vi ska nå vårt mål vet vi att vi måste hålla oss till kvalitetsprodukter, ta ansvar för det vi säljer och hålla en hög servicenivå.
– Våra kunder finns i Söderköping med omnejd. Det innebär att vi även säljer mycket till kunder från Linköping, Norrköping och andra närliggande orter. Naturligtvis sträcker sig vår serviceorganisation och våra varuleveranser även till båda dessa orter.

150-årsjubileet firas under hela året med olika teman varje månad och tillhörande kampanjer. Exempelvis var temat för april trädgård och uteliv. Och kunderna verkar uppskatta Djurbergs. På facebook har man fått kundbetyget fem av fem och den senaste recensionen, som skrevs 21 april i år, lyder: ”Kvalitetsvaror, personalen är trevliga och hjälpsamma”.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share