Det drar ihop sig till Vretadagen

Jakt-, skogs- och lantdag med något för hela familjen

Thomas Ekberg med Bunny, familjens nytillskott av hundar.

VRETA KLOSTER (JB)

Snart är det dags för en jakt-, skogs- och lantdag på Vreta Utbildningscentrum. Lördagen den 1 september kommer det att vara full aktivitet vid skolan i närheten av Vreta Kluster, Ljungsbro. Utställningsdagen vänder sig till hela familjen och evenemanget har lågt inträde för både besökare och utställare. Barn under 16 år går t.ex. in gratis.

Thomas Ekberg, en av arrangörerna och tillika yrkesjägare och jakt-TV-profil, kunde meddela att man fått många utställare.

-Vi har fått ett fantastiskt gensvar från allmänheten, sa Thomas. Så det här kommer att bli en fullspäckad dag. Och vi har massor med barnaktiviteter som räcker hela dagen. Ponnyridning, hoppborg, ansiktsmålning, traktortaxi är bara några av alla aktiviteter för dem. De närmaste dagarna kommer vi att sätta ut banderoller och annan reklam, så det blir lätt för intresserade att hitta. En utökad jakthundsparad blir det också med flera raser. Även lite mera udda raser har anmält sitt intresse att visa sig.

Ytterligare en aktivitet är inbokad bland de som tidigare anmält sitt intresse. Det är Berndt Arvidsson från Regna, Högsjö som kommer att visa hur man styckar vilt. Det kommer han att visa två gånger under dagen och förmodligen blir det vildsvin han styckar. Ett bra tillfälle för både jägare och matlagare att se hur man bäst styckar för att få ut bra stekar / köttbitar. Andra aktiviteter är hagel och luftgevärsskytte, skytte i simulator, ”permodjur”, skogsmaskiner, skotartävling, guidning i ladugården och mycket mycket mera. Intressanta seminarier kommer också att hållas om t.ex. eftersök, skador på jakthund och skog- och skogsvård. Per ”Bula” Christoffersson kommer också att ta emot besökarnas egna hundar för ett enklare viltspårstest.

Det kommer att bli en stor höns- och kaninbytardag också.

-Ja, det har anmält sig många utställare med höns och kaniner, sa Thomas. Jätteroligt! De kommer från Östergötland och angränsande län och till och med en skåning har anmält sig. Skriv att höns- och kaninutställarna får komma in på området mellan 8 och 9 på lördagen och att det går att köra ända fram och lasta ur. Därefter kommer djuren att besiktas av veterinär.

Thomas berättade vidare att man kan anmäla sig som kanin- och hönsutställare tills dagarna innan. Det kan man göra till Sabina Enarsdotter på mobilnummer 070-525 45 70.

Själv överlåter Thomas det här med höns och kaniner till sin hustru Linda. Hon har många olika hönsraser som kommer att säljas på Vretadagen. En del helsvarta som rasern Ayam Cemani, en idag ovanlig ras i Sverige. Holländsk vithätta och Apenzeller silver är ytterligare raser som Linda tar med sig till hönsbytardagen. Familjen har även kaniner och där har Linda korsat dvärgteddykanin med en dvärgvädurkanin. Ulliga, gulliga kaniner som är svåra att motstå.

Förutom Thomas är det Mikael Jägare och Sabina Enarsdotter som gör grovjobbet med utställningen. Mikael är duktig fotograf och kan det här med media. Sabina har sysslat med liknande event tidigare och vet hur man ”ror en stor mässa iland”. Thomas har många kontakter inom jakt-, hund- och skogkretsar så de kompleterar varandra på olika områden. Vill man veta vilka alla utställarna är går det att gå in på www.vretadagen.se och se det allra senaste och även om hela mässan.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share