De hoppas på ny entreprenör

Ydrekötts ägare lägger av men vill gärna att nån tar över

”Vem vill ta över vår fina anläggning”, frågar sig Ydrekötts ägare Lennart Jonsson och Gunnar Emanuelsson.

YDRE (JB)

Sten-Åke Saldner, Gunnar Emanuelsson och Lennart Jonsson hoppas att någon hugad entreprenör vill ta över Ydrekött. – Det borde finnas någon driftig entreprenör som vill ta över. Kanske kan coronaviruset få människor att än mer se värdet av lokalproducerat.

Delägare och leverantörer har varierat under Ydrekötts verksamhetsår. Köttdjursproducenten Sten-Åke Saldner har varit med sedan 1998. Gunnar Emanuelsson kom med 2013 och Lennart Jonsson ungefär två år senare. Nu är det dags för förändring. – Vi behöver få lämna över till yngre krafter, nya ägare och entreprenörer, annars blir det nerläggning, konstaterar Lennart Jonsson.

För ett par år sedan valde Ydrekött att sluta att leverera detaljstyckat färskt kött till dagligvaruhandeln och har istället fokuserat på leverans till storhushåll och restauranger.
Dagligvaruhandeln har fortsatt fått leverans av köttbullar, hamburgare, smörgåspålägg och korv. Konkurrensen med de stora företagen på det detaljstyckade blev alldeles för hård och. Beslutet ledde till att försäljningsvolymen för Ydrekött gick ner. – Vi har inte riktigt lyckats få upp försäljningsvolymen i tillräcklig grad efter det, säger Gunnar Emanuelsson, som tycker att det finns potential i Ydrekött.

– Snart stänger vi dörren till Gnistan i Rydsnäs, säger Lennart Jonsson och påpekar att kunderna tycker att det är tråkigt. De undrar var de nu ska få leveranser ifrån. Två kommuner har haft stående leveranser av närproducerat kött och en tredje östgötakommun bankar på dörren och vill också få närproducerat att servera till skolbarn och äldre.

I de välskötta lokalerna går det att både grovstycka och finstycka. Man får ta in både svin och nöt i anläggningen, dock inte samtidigt. Vildsvin och annat vilt kan vara en möjlighet, kanske tillsammans med nöt, funderar de. – Varumärket Ydrekött med gott renommé finns för den som vill ta över, säger de tre som också ser Rekoringsförsäljningen som något för en ny entreprenör att spinna vidare på.

– Det har varit väldigt positivt och gett en otroligt fin kontaktyta med nya konsumenter, kan Sten-Åke Saldner och Lennart Jonsson konstatera. Det är de två som har delat på Rekoringsförsäljningarna i Ydre och i Eksjö. Tranås har också Rekoringsförsäljning. Det finns fler närliggande lokala marknader att ge sig ut på.

Det pågår så sakteliga en förändring i konsumenternas vanor – från det industriellt producerade långt borta mot det mer lokalt närproducerade. Kanske kan coronaviruset ytterligare öka på medvetenheten kring behovet av en högre självförsörjningsgrad i Sverige.
Livsmedelsverkets kontrollör var i början av mars och inspekterade lokalerna. Omdömet blev ”välskött och fint”. De tre menar att kontroll- och certifieringskostnaderna mer är anpassade för stora företag och inte de små lokala leverantörerna. De små har inte samma volym att sprida de administrativa kostnaderna på.

Det är en sorgsen Sten-Åke Saldner som lämnar Ydrekött. Han har levt med företaget i 22 år. – En förutsättning för att landsbygden ska leva är att de små entreprenörerna har möjlighet att fortsatt verka och utveckla sina företag. Vårt företag bidrar med inkomster till bilmekaniker, elektriker och andra serviceinriktade företagare, fortsätter han och menar att allt hänger ihop i lokalsamhället.

Framtiden får utvisa om det finns några hugade som vill ta upp stafettpinnen och fortsätta leverera lokalproducerat under varumärket Ydrekött.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share