Cykelhjälm av trä

Pressmeddelande: Skogsindustrierna

En miljösmart cykelhjälm – helt gjord av förnybar skogsråvara. Det stötdämpande skummaterialet i hjälmen består av nanocellulosa och visar möjligheterna att ersätta resurskrävande och oljebaserade material som plast.

Med stöd av Skogsindustrierna har utvecklingsbolaget Cellutech tagit fram en cykelhjälm helt baserad på skogsråvara. Hjälmen är en produkt som förverkligats från Skogsindustriernas inspirationsmiljö Ekoportal2035 och ett exempel på branschorganisationens nya vision om ett Sverige där skogsnäringen driver tillväxt i världens bioekonomi.

– Det är ett fantastiskt steg mot att förverkliga idéer med nya möjligheter från skogsråvara. Genom att plocka upp idéer från Ekoportal2035 kan Skogsindustriernas vision bli verklighet, säger Jan Lagerström, forskningsdirektör på Skogsindustrierna.

Hjälmen består av ett yttre skikt av träfaner och remmarna är tillverkade av slitstarkt papper. Den stötdämpande insidan består av ett skummaterial som till utseende och egenskaper påminner om frigolit men är tillverkat av miljövänlig nanocellulosa.

– Cykelhjälmen är ett utmärkt sätt att visa hur cellulosa kan användas på nya och oväntade sätt. Nanocellulosa har en stor potential för innovativa produkter och applikationer som inte tidigare funnits på marknaden. Dessutom är den helt nedbrytbar. Om du skulle glömma hjälmen i skogen kan den så småningom bli näring till ett nytt träd igen, säger Åsa Ek, utvecklingschef på Cellutech.

Skogsindustriernas nya vision bygger på att se på Sverige med nya ögon genom att målmedvetet och nyfiket utforska hur skogen kan bidra till ett samhälle byggt på bioekonomi. Cykelhjälmen och framförallt möjligheterna med nanocellulosa är konkreta forskningsresultat i linje med visionsarbetet.

– Det här är ett exempel på en innovation som kan hamna på marknaden. Det knyter också an till målsättningen för det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation som är att utveckla starka, konkurrenskraftiga och innovativa material, produkter och tjänster från svensk biobaserad råvara, säger Jan Lagerström i ett pressmeddelande.

skogsindustrierna.org/vision

Share